unió europea
Cop judicial europeu a les famílies monoparentals que reclamen un doble permís de maternitat
Continuaran amb un permís de setze setmanes
El TJUE declara inadmissible una qüestió prejudicial espanyola perquè la demanda no s’adequa a les circumstàncies de la legislació europea
Cop judicial europeu a les famílies monoparentals de l’Estat espanyol, ja que, de moment, no podran sumar al permís de setze setmanes que els pertoca per naixement de fill o filla, les setze que corresponen per llei a l’altre progenitor. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat aquest dijous inadmissible la petició d’una dona que va sol·licitar l’equiparació del permís per naixement i cura d’un fill de les famílies monoparentals i biparentals.
El cas fa referència a la demanda d’una mare sola que, després de tenir un fill, va sol·licitar a la Seguretat Social que li atorgués el permís de paternitat que li corresponia al segon progenitor, podent gaudir de 32 setmanes en comptes de setze.
L’organisme va denegar-li la sol·licitud i l’afectada va presentar una demanda al Jutjat Social número 1 de Sevilla, que va elevar la qüestió a la justícia europea. En un comunicat publicat aquest dijous i recollit per l’ACN, el tribunal europeu amb seu a Luxemburg rebutja la demanda perquè considera que no s’adequa a les circumstàncies contemplades a la legislació europea.
El pronunciament, però, no entra al fons de la qüestió, i ara la demanda seguirà el seu curs als tribunals espanyols, alguns dels quals ja hi han sentenciat en contra. El febrer passat, el Consell de Ministres espanyol va aprovar la Llei de Famílies, el qual finalment no va incloure aquesta equiparació. Per a les famílies monoparentals, el 80% de les quals a l’Estat espanyol estan encapçalades per dones, una sentència favorable als seus interessos hauria donat força a la presentació d’esmenes a la llei, ja que el text es troba ara mateix en procés de tramitació a les Corts Generals.