Societat

societat

El voluntariat enganxa: “un cop comences, ja no pots deixar-ho”

La’ny 2023 un total de 17.200 voluntaris de CaixaBank van participar en iniciatives que van beneficiar 372.000 persones en situació de vulnerabilitat

La joventut és el futur i el motor del canvi. Una frase que exemplifica a la perfecció l’Àlex Martín. Aquest gestor bancari de 26 anys de Vilanova i la Geltrú, amb gran vocació social, dedica bona part del seu temps lliure a aconseguir una societat més justa i igualitària participant en activitats de voluntariat.

“Vaig començar a fer voluntariat perquè volia ajudar la gent i conèixer de primera mà la realitat del meu voltant”, diu l’Àlex. La relació d’aquest jove amb l’acció solidària es remunta a 2018. “Amb 20 anys vaig participar en la meva primera activitat de voluntariat. Acompanyàvem i ajudàvem persones amb discapacitat física i mental a tenir cura d’un hort. Aquest primer contacte em va fascinar i vaig decidir, sens dubte, continuar col·laborant”, assegura.

L’Àlex participa en el programa Històries de vida per empoderar joves en situació de vulnerabilitat i fer-los veure que les metes es poden aconseguir, i imparteix tallers d’educació financera a joves estudiants de quart d’ESO en el marc del programa Finances per a Joves.

A Històries de vida, l’Àlex comparteix el seu temps amb joves en situació de vulnerabilitat. “Ells m’expliquen els seus desitjos o les seves inquietuds. Partint de les seves necessitats, jo els explico el meu cas per a fer-los veure que, amb esforç, treball i passió, els somnis es compleixen”, explica l’Àlex, que també els ajuda a planificar com poden aconseguir les seves metes, tant en l’àmbit personal com professional.

L’esperit solidari de l’Àlex, voluntari de CaixaBank a Catalunya, es reflecteix en totes i cadascuna de les activitats i persones que participen en el Mes Social, iniciativa de l’entitat financera a través de la qual s’organitzen durant el mes de maig 2.700 activitats socials a Espanya per acostar la pràctica social als treballadors de l’entitat i els seus familiars, clients, i la societat en general, per generar un impacte positiu en persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Més formació per créixer socialment

Les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren que, a finals de 2023, l’atur juvenil, d’edats compreses entre els 16 i els 24 anys, va ser del 28,36%, la xifra més elevada de tota la Unió Europea (UE). Davant d’aquesta alarmant realitat, les activitats en les quals participa l’Àlex i els seus companys cobren més transcendència. “A través de l’educació crearem una societat més formada, que ens permetrà progressar i créixer socialment”, assegura convençut.

Participar en accions solidàries aporta infinitat de beneficis i satisfacció a tots els que en formen part. “Gràcies al voluntariat t’adones que som uns afortunats. Tenim salut, família i amics”, incideix. “Estar i compartir temps amb joves en situació de vulnerabilitat et permet valorar els aspectes realment importants de la vida, ja que hi ha persones amb històries molt difícils i impactants que han tirat endavant i han aconseguit els seus propòsits”, afegeix.

L’Àlex és un dels més de 17.200 voluntaris de CaixaBank que el 2023 van participar en iniciatives que van beneficiar 372.000 persones en situació de vulnerabilitat de tota Espanya.

“Participar en aquestes activitats et permet veure que, amb una porció molt petita del teu temps, pots millorar la vida de les persones”, subratlla segur de les seves paraules. Així mateix, l’Àlex aplica a la seva vida tot el que veu i aprèn fent de voluntari. “Des que faig voluntariat he crescut com a persona; he après a escoltar i a empatitzar més amb els altres, i a comprendre que ajudar persones en situacions complexes és una de les millors satisfaccions que experimento”, assegura.

En una societat en la qual sembla que estem més allunyats del que es produeix al nostre costat i on la immediatesa condiciona les nostres vides, aquest jove català anima tothom a participar en accions solidàries, fomentant el contacte amb els altres per entendre millor el món. “Recomano a tothom que participi en activitats solidàries. Un cop comences, ja no pots deixar-ho”, diu. “Estic 100% convençut que fer voluntariat contribueix a la consecució d’una societat més justa, i que ens permet ser millors persones”, conclou amb convicció.

Els intangibles

Per sobre de tot, l’Àlex ens recalca el caràcter intangible i emocional del voluntariat. “No hi ha paraules per descriure l’afecte que em mostren els joves. Rebo més del que dono. Els joves se senten molt agraïts quan els dediques el teu temps”, apunta amb un somriure al rostre, alhora que destaca que “el voluntariat m’omple el cor”.

“Una de les majors satisfaccions que obtinc és veure com els joves riuen i gaudeixen, deixant enrere els seus problemes diaris”, comenta. Més enllà de l’alegria, els infants, i gràcies al treball dels voluntaris, se senten empoderats i capaços d’aconseguir tot el que es proposin. “Surts amb una energia impossible de descriure amb paraules”, conclou l’Àlex.

Entre les moltes històries viscudes, l’Àlex recorda amb especial afecte la d’un jove del programa Històries de vida. “Sempre tindré en la meva ment i el meu cor el cas d’un noi que, després de deixar l’escola, va participar en el programa. El seu somni era convertir-se en mecànic i, després de molt d’esforç, treball i planificació, ha aconseguit la seva meta, ja que actualment treballa en el sector”, comenta. És tal el vincle amb els menors, que l’Àlex experimenta una sensació similar a la d’una família. “Crees una relació personal amb ells, i sents una gran felicitat quan els veus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.