LA CRÒNICA
Dia a muntanya d’Els Pescadors de l’Escala
Les dues estrelles Michelin del restaurant Les Cols d’Olot no estan renyides amb el tracte familiar i proper, ni el menjar exquisidament elaborat sota el comandament de la Fina Puigdevall i les seves filles, la Clara, la Martina i la Carlota, amb els productes i la cuina del territori, i ahir va quedar clar que tampoc amb un cert ambient de taverna, és a dir, amb la complicitat i interacció que perfectes desconeguts es brinden al llarg d’una taula infinita, com la del menjador central d’aquest famós restaurant olotí. I es pot afirmar que Les Cols va ser ahir aquesta taverna entranyable, on tots són un, amb la presentació del disc amb el qual els mítics Els Pescadors de l’Escala celebren el seu seixantè aniversari. En Quim Mas (tenor i guitarra), l’Ernest Ollero (tenor), Albert Prat (director musical, acordió i veu) i Jordi Cabarrocas (contrabaix i baríton alt) van acabar l’àpat de la celebració, amb pastís d’aniversari inclòs, amb La bella Lola i El meu avi, fent cantar la concurrència, que també va fer voleiar els tovallons. Però què hi feien Els Pescadors de l’Escala a muntanya? Doncs la connexió és en Manel Puigvert, el marit de la Fina i l’altra ànima de Les Cols, que ahir va refrescar els seus orígens musicals a la Bandarrà –una xaranga olotina molt popular als anys vuitanta del segle passat– i, recentment, la seva participació en els més refinats Sinkopat’s, nascuts de l’aula musical de l’Escola Municipal de Música d’Olot. I és en aquesta escola on Puigvert un dia decideix donar un cop de mà amb la lletra d’una havanera que havia compost el seu professor de piano, Albert Prat, que li va encantar. Així naixia Festeig, una al·legoria poètica a l’infinit festeig de l’aigua del mar amb la sorra de la platja. “No vaig haver de tocar ni una coma”, explicava Prat abans d’interpretar-la al jardí de Les Cols. Ara bé, on més es va despullar en Manel és a Platja de l’Almadrava, on el procés va ser a la inversa: ell va demanar a Prat que posés música a una lletra en la qual expressa els sentiments i les sensacions viscudes en aquesta platja, on ell i la seva família se senten molt a gust. En Manel recordava també la relació del seu pare, tractant del sector carni, amb Jaume Subirós de l’Almadrava Park, i les vegades que l’havia acompanyat quan tenia només 12 anys, i les trobades amb la família Casamitjana del restaurant Santallúcia, també de la platja rosinca. Heus aquí, doncs, una altra connexió, del mar i muntanya d’ahir a Les Cols. Havaneres, rumbes... ritmes essencials i noves creacions per a nous públics. És l’aposta d’Els Pescadors de l’Escala, que no perden el nord i recorden d’on venen, dels concerts per un sopar que Simeó Català, el fundador del grup, i els seus companys i els passatemps a la taverna quan no podien tornar a port pel mal temps, que van precedir els escenaris. Ho recordava la seva filla, la Sussi Català.