SOCIETAT
Desplaçaments en cotxe per al recompte dels sensellar a Girona
Dos anys després de l’anterior comptatge, l’Ajuntament de Girona, amb el suport d’entitats i voluntaris, coneixerà el nombre de persones que viuen al carrer a la ciutat. Un dispositiu d’unes 140 persones va recórrer la ciutat ahir a la nit per fer el recompte i intentar ajustar les polítiques d’atenció als sensellar. En els punts més allunyats respecte del punt d’inici i de distribució, a l’espai cívic del Mercadal, alguns dels participants es van desplaçar en cotxe, van exposar els organitzadors.
Amb la col·laboració de Creu Roja, Càritas Diocesana, l’associació NouSol, la Fundació Diagrama, personal de l’Ajuntament, professionals de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i la Universitat de Girona, entre d’altres, el dispositiu va repartir-se la ciutat en 33 sectors i equips, formats majoritàriament per quatre persones que pentinaven la ciutat.
En cada grup, hi havia la figura del coordinador i els seus integrants tenien un mapa de l’àmbit on havien d’anar a trobar les persones que viuen el carrer. Si hi accedien, els feien una enquesta a través d’una aplicació del mòbil desenvolupada pel consistori i que ja va ser utilitzada en l’anterior ocasió.
Fa dos anys, el 25 de maig del 2022, una operació similar va comptabilitzar fins a 86 persones que vivien al carrer. La xifra podria augmentar si es té en compte que, al novembre passat, l’Ajuntament, Càritas i l’associació Traçant Camins havien alertat de l’augment del col·lectiu. Aquesta darrera entitat va informar que es podria superar les cent persones.
“Hi ha qui no menja”
Traçant Camins comparteix estones i activitats al centre d’acolliment La Sopa. Els voluntaris de l’entitat tracten amb persones que demanen dutxar-se o assaborir un àpat al dia al centre del Barri Vell. “Hi ha gent que viu al carrer que no menja, ni esmorza, ni dina ni sopa, les coses estan empitjorant”, diu la presidenta de l’entitat, Teresa Castanys.