Societat

societat

Impulsen un projecte per reforçar l’atenció a salut mental a zones rurals del Senegal

El Fons Català de Cooperació agafa el testimoni de Sant Boi amb el centre Dalal-Xel de Thiès i vol estendre’l a altres ajuntaments catalans

L’atenció a la salut mental és una de les assignatures pendents al Senegal. El Fons Català de Cooperació vol impulsar un projecte a Thiès que gestiona l’ONG Juan Ciudad i l’Ordre de Sant Joan de Déu a través del centre Dalal-Xel. A principis d’any, va posar en marxa un servei itinerant que un cop o dos al mes es desplaça a ciutats i zones rurals allunyades -alguna, a 300 quilòmetres- per atendre-hi pacients in situ. El Fons vol reforçar la iniciativa. Agafa el testimoni de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i vol estendre’s a més consistoris catalans, segons l’ACN. Quan s’entra al centre de salut mental Dalal-Xel, la pols del carrer i el trànsit de Thiès donen pas a la calma. Dividit al voltant d’un pati central, on els interns hi descansen, el centre combina l’atenció primària amb l’hospitalització. Atén uns 80 pacients cada dia i compta amb 52 llits, dotze dels quals els ocupen dones.“Ens manca personal, perquè per exemple no tenim psicòleg, i sovint ens trobem amb enormes dificultats per accedir a medicaments”, explica el cap mèdic del Dalal-Xel, el doctor Abdoulaye Danfa. Molts dels pacients que es tracten a Thiès pateixen esquizofrènia. Però cada cop més, el centre Dalal-Xel constata com l’increment d’addiccions -sobretot, entre els joves- es tradueix en malalties. El servei itinerant del centre de salut mental Dalal-Xel compta amb quatre infermeres i tres metges. Etienne Sene, director del centre, subratlla, però, que cal reforçar-lo.

El Dalal-Xel s’ha beneficiat en els darrers anys de la cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. Les aportacions directes s’han destinat a personal, compra de medicaments, millora de les instal·lacions o a la campanya de conscienciació als centres educatius sobre els riscos del consum de drogues. El Fons Català buscarà altres ajuntaments catalans que se sumin a la iniciativa, perquè la cooperació municipalista es tradueixi amb més visites a pacients amb malalties mentals en zones rurals del Senegal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Contenidors comunitaris i tancats a blocs que fan el porta a porta

GIRONA
Infraestructures

Front comú de Lleida i Osca per recuperar les freqüències de tren d’abans de la pandèmia

Lleida
Societat

Gratallops marida vins i orgull per atraure turisme LGTBIQ+

Gratallops

El Dia Internacional de l’Orgull LGBTI, a les poblacions gironines

banyoles

L’institut Deulofeu diu que les proves de 2n d’ESO són “injustes"

figueres

La C-63 tindrà tres noves rotondes i passos de vianants

VIDRERES
Medi Ambient

Lleida insta l’Estat a protegir l’horta de les línies de Molt Alta Tensió

Lleida
societat

Els taxistes avisen de bloquejos a l’aeroport de Barcelona si no s’amplia el personal que gestiona les cues

El Prat de Llobregat

Projecte per millorar l’accés de les persones amb discapacitat intel·lectual als serveis de salut

girona