Masclisme al Màgic Badalona
La seguretat privada del Màgic intenta trencar una concentració que demanava un punt lila
Quatre vigilants són denunciats per agressions físiques, amenaces i retenció il·legal
El moviment No Esteu Soles exigeix atenció per a les noies víctimes d’agressions sexuals
Set del vespre de dissabte, dia 25, al centre comercial Màgic Badalona. Un grup de persones –una vintena– van desplegar un parell de pancartes al vestíbul. Megàfon a la mà. Són del col·lectiu No Esteu Soles, que va néixer arran de les agressions sexuals de menors comeses als banys del centre i denunciades per algunes de les víctimes i les seves famílies. Van començar la lluita fa poc més d’un any i no han deixat d’insistir: “Des del mateix moment de l’agressió van ser abandonades a la seva sort pel centre comercial, els Mossos d’Esquadra, els serveis socials i l’Ajuntament. Un escàndol majúscul que no volem permetre”, afirmen. Tenen l’aixopluc del moviment Lliures i Combatives i el suport, entre altres organitzacions, de les Fampa de Badalona, la Intersindical, la Ustec-Stes, el Comitè de Mares contra la Violència Sexual a Badalona, Dones de Llefià i el Sindicat d’Estudiants de Catalunya. Hi havia Teresa Prados, mare d’una de les víctimes de l’agressió.
Cridaven consignes i demanaven que al Màgic hi hagi un punt d’atenció a les víctimes de violències masclistes, un punt lila. D’un moment a l’altre, un grup de vigilants de seguretat va intentar arrencar-los les pancartes de les mans, un dels manifestants es va posar a dialogar amb ells i amb un tancar i obrir d’ulls ja s’havia muntat un sidral. El jove és Borja Latorre, secretari general del Sindicat d’Estudiants de Catalunya. A empentes, tres vigilants el van estampar contra un aparador, i després el van emmanillar i se’l van endur a una zona privada. Es va perdre de vista. Un altre dels manifestants estava a punt d’endur-se una bufetada d’un vigilant de botiga i un client ho va evitar. De seguida, la consigna va ser exigir a crits que deixessin anar el detingut. No es van avenir a raons. Al cap de poc i per iniciativa dels clients, van arribar els Mossos d’Esquadra, els quals van confirmar que tenien dret a fer una concentració sense demanar permís. I no, no haurien d’haver tocat el jove. De fet, els Mossos ni tan sols van identificar els membres de l’acció reivindicativa, que va continuar després.
Ahir, dimarts, les convocants van fer una roda de premsa davant del Màgic. Hi van donar suport Guanyem i Podem, que es van comprometre a demanar els protocols amb què treballa el Màgic: “Encara que sigui un negoci privat, està en terreny públic i l’Ajuntament no se’n pot desentendre.” En la roda de premsa es va insistir a demanar la instauració d’un punt lila, cèntric i visible, portat per persones formades. I novament es va reclamar ajuda, de tot tipus, per a les víctimes. Quant als esdeveniments de dissabte, per als col·lectius convocants era evident: “Van anar cap al company perquè colpejar una dona hauria estat molt escandalós. Va ser un acte de repressió contra els que alcem la veu.” I referint-se al govern municipal: “Si el seu partit nega la violència masclista, com poden dir que lluiten per combatre-la?”
“No van ser treballadors nostres”
Tant les empreses de seguretat com el grup Inditex diuen no saber res dels fets. Quant al Màgic, van assegurar ahir: “No tenim un punt lila, però l’Ajuntament, amb la policia local, va fer una formació per a tot el personal i les botigues que van voler i alguna s’hi va afegir. Estan preparats per respondre a qualsevol problema.” Pel que fa a la concentració, i contra el que diuen els Mossos, el centre manté: “És un espai privat i cal demanar permís.” Sobre la detenció del jove sindicalista, ells mantenen el contrari del que mostren les imatges i els testimonis: “No van ser treballadors nostres [del Màgic], sinó el vigilant d’una botiga, i no hi podem entrar.”
L’Ajuntament, per la seva banda, ha insistit que s’han fet formacions i que se’n continuaran fent. S’han establert el que anomenen “punts segurs” –a l’Abacus, per exemple–, dins d’una campanya més àmplia, Apropa’t, per lluitar contra les agressions sexuals. “En el cas del Màgic, a petició del centre, s’està elaborant una guia ràpida i pràctica de la formació per als diversos locals que ho requereixin.”
“Et trencaré un braç”
Borja Latorre, secretari general del Sindicat d’Estudiants de Catalunya, va posar dilluns una denúncia contra quatre vigilants, dos de Davos, un de Prosegur i un quart d’una botiga del grup Inditex. La denúncia és per agressions físiques, amenaces i retenció il·legal. Adjunta un informe de lesions i un llapis de memòria amb imatges i vídeos dels fets. “Tot just desplegar les pancartes, quatre vigilants van voler agafar-les per la força. Vaig intentar dialogar, dir-los que era una concentració pacífica, que seria breu i que preteníem demanar un punt lila. En aquell moment, la resposta va ser molt violenta.” I continua: “Em colpegen, m’empenten, m’aixafen contra un aparador, m’emmanillen i se m’emporten a través d’una porta amb un codi de seguretat. Un dels vigilants de Davos em diu: «Ara sabràs el que és bo quan arribem a dalt.» M’anava donant clatellots: «Et trencaré un braç.»” Un altre dels vigilants, explica, va contenir la situació: “Es va adonar que l’actitud va ser molt violenta i desproporcionada i que podia tenir conseqüències, públiques i per a ells mateixos.” Tanca: “Les noies agredides es van trobar amb aquest tipus de persones. Després d’escapar dels agressors van viure un segon infern. És gravíssim i demanem el cessament d’aquests quatre vigilants.”