societat
Primera guia amb consells alimentaris per a la gent gran
Es presenta en el marc de la Fira Gran que ha obert avui portes a l’Hospitalet de Llobregat
El saló de la gent gran ha programat més de 300 activitats fins divendres
La 25a edició de FiraGran ha obert aquest matí les seves portes amb un gran èxit de públic. Fins divendres, a la Farga de l’Hospitalet, se celebra el Saló dedicat a les persones grans més important d’Europa, amb més de 300 activitats gratuïtes, més de 80 expositors, xerrades, col·loquis i molt més, una fira que aposta per un model d’envelliment més actiu i participatiu.
Aquest matí s’ha presentat la Guia Calpeg.Cat Consells Alimentaris per a Persones Grans. Impulsada per la Fundació FiraGran, la guia neix de la mà de la doctora en Farmàcia, llicenciada en Ciències Biològiques i ex vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Assumpció Roset, i la farmacèutica i membre del Grup d’Estudis en Nutrició i Alimentació (GENA) i de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), Glòria Arbonés.
Totes dues, amb una llarga experiència professional en l’àmbit de la nutrició i de la salut, han recopilat tot un compendi de recursos, informació i recomanacions per a les persones grans i els seus cuidadors i cuidadores, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de l’alimentació. Precisament, la gran novetat de la guia és que va dirigida a aquest col·lectiu i no als professionals de la salut o de la geriatria. Per això, és un document de molt fàcil accés (es pot consultar en el web calpeg.cat), fàcil d’entendre i de lectura esglaonada, ja que està estructura de forma que es pot llegir per temes d’interès.
La guia parteix de la idea de que per a cobrir els objectius de l’alimentació de la persona gran, es necessita informació, formació, aprenentatge i motivació, perquè “una alimentació equilibrada afavoreix la prevenció de moltes malalties, i també el bon control de moltes patologies cròniques que es pateixen en l’edat avançada”.
La guia apareix ara però és un fruit de molts anys d’estudis i d’experiència per part de les dues autores. “Ara fa un any vam decidir finalment fer la guia perquè volem donar consells pràctics per a ajudar als cuidadors i a les persones grans autònomes”, subratlla Glòria Arbonés. “Volem contribuir i fer una aportació al benestar de le spersones grans des dels nostres coneixements”, afegeix Roset.
Les autores recorden que “a la vellesa es produeixen canvis nutricionals que es posen de manifest per una disminució de les necessitats energètiques i un augment de les necessitats proteiques i de fibra. I no sempre s’adapta l’alimentació a aquestes necessitats. Per això, és important saber que en les persones grans, una alimentació adequada ajuda a retardar el procés d’envelliment”.
En la guia, a més, remarquen que cada persona és diferent, per això, “cada persona hauria de tenir una alimentació, un menú adaptat a ella”, matisa Arbonés, fent una clara crítica als menús estandarditzats. De fet, subratllen la necessitat d’una atenció centrada en la persona (ACP). “Les recomanacions nutricionals en aquesta etapa de la vida, són de difícil generalització perquè la capacitat d’utilització dels nutrients no és la mateixa per a cada persona. També hi poden concórrer situacions de malnutrició si no és té en compte que cal una alimentació variada i amb un pla alimentari personalitzat. De fet, tenim a la nostra disposició diferents documents i directrius sobre l’alimentació de les persones grans, a vegades fins i tot contradictòries”, recorden.
En aquest sentit, la guia ofereix consells alimentaris, i es presenta com una eina útil i eficaç per a desenvolupar les tasques de cuidadors o per a les persones grans autònomes. I ho fa amb consells que van des de la planificació de menús setmanals, a recordatoris tan bàsics com la necessitat de la hidratació, però també es donen consells per a combatre la disminució de l’apetència o la sequedat bucal per a facilitar la masticació, o com evitar les digestions pesades. També s’especifiquen els grups d’aliments i els seus principals nutrients, o es dóna resposta a algunes preguntes freqüents, també s’explica com pot afectar la soledat no volguda i l’aïllament de les persones grans en la seva alimentació.
“Jo si tingués que donar un sol consell seria ‘cuida’t’, però no només quan ets gran, si no des de sempre”, subratlla Arbonés, que recorda que, per sort, aquí gaudim de la dieta mediterrània, tot i que, “com a societat desenvolupada, s’ha anat abandonant i descuidant, per això, és important tornar-la a recuperar com a base de la nostra alimentació”.