Portbou acollirà totes les activitats del desè aniversari del Col·loqui Internacional Walter Benjamin
El municipi de Portbou acollirà íntegrament totes les activitats que es faran en el marc del desè aniversari del Col·loqui Internacional Walter Benjamin i que planteja una reflexió sobre la memòria i el món digital. L’Ajuntament de Portbou, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Memorial Democràtic i la Universitat de Girona (UdG) fa mesos que treballen en la configuració d’un programa ambiciós i han sumat esforços per fer possible que l’esdeveniment retorni al municipi empordanès del 20 al 22 de setembre. Les quatre institucions consideren que aquesta col·laboració marca un punt d’inflexió en la trajectòria del Col·loqui i que enforteix el vincle amb el territori.
L’Ajuntament de Portbou ha liderat la iniciativa, que es comença a concretar a l’octubre de 2023 quan el consistori va manifestar la voluntat de sumar-se a la Càtedra Walter Benjamin. El novembre del mateix any, l’Ajuntament va col·laborar activament en les activitats paral·leles del Col·loqui Internacional, que aquell any es va realitzar entre Girona i Barcelona. Per aquest 2024, el pas decisiu ha estat la voluntat de Portbou per ser la seu de totes les activitats d’un col·loqui que es dedicarà a reflexionar sobre la memòria i el món digital sota el títol “El món digital i la història: memòries en tensió”.
L’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, assegura que el municipi “ha volgut acollir el Col·loqui perquè vol liderar la reivindicació de la figura de Walter Benjamin i perquè vol situar la vila com un actiu en les polítiques de memòria del nostre país”. L’alcalde, a més, valora positivament una programació que relliga les activats acadèmiques amb l’oferta de lleure i de cultura oberta al públic en general.
Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, destaca que “Portbou és un dels actius més importants del país en l’àmbit de la memòria democràtica” i que és un indret “privilegiat per pensar les significacions dels exilis i les fronteres acompanyats de la potencialitat crítica, simbòlica i internacional de Walter Benjamin”. En aquesta mateixa línia s’expressa el director del MUME, Miquel Aguirre: “per al MUME, el fet que el Col·loqui Walter Benjamin torni a Portbou és una magnífica notícia en el sentit que reforçarà la col·laboració amb un municipi que ha de jugar un paper clau en la potenciació de les polítiques de memòria a les comarques gironines”.
Maximiliano Fuentes, director de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona, posa en valor la signatura del conveni pel qual l’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la càtedra universitària: “és una magnífica notícia i, conjuntament amb la seva entrada al consorci del MUME, representa un nou impuls en el desenvolupament de les polítiques públiques de memòria a les comarques gironines i en les sinèrgies entre la UdG i el territori”.
El tema d’enguany serà “El món digital i la Història: memòries en tensió” i intentarà analitzar, amb la presència d’experts i expertes nacionals i internacionals, els desafiaments als quals han de fer front les polítiques de memòria en un món globalitzat. La programació inclou xerrades que reflexionaran sobre els canvis i els reptes que han d’afrontar la recerca i la didàctica de la història en el món digital. També es preveu el passi d’una obra de teatre i una ruta senderista que permetrà als participants gaudir d’una nova intervenció artística en el marc de la 12a beca de Creació de la Nau Côclea. El públic també podrà aprofundir en l’obra i el pensament de Francesc Abad, un dels grans experts de l’art conceptual català, que en aquest 2024 és el protagonista de l’exposició Gent de Re, al MUME de la Jonquera.