Societat

GIRONA

Deneguen vint llicències de pisos turístics en cinc mesos

L’Ajuntament de Girona ha denegat la llicència d’obertura de vint habitatges d’ús turístic (HUT) en cinc mesos (del 26 d’octubre a finals de març). L’equip de govern, de Guanyem, Junts i ERC, considera vigent el topall fixat en el ple del setembre i no ha admès a tràmit aquests establiments, distribuïts de la següent manera: Eixample Nord (8), Pla de Palau-Sant Pau (3), Figuerola-Bonastruc (2) i Mercadal, Can Gibert, Sant Narcís, Montilivi, Pedret, Montjuïc i Carme-Vista Alegre (1 en cada barri).

Les dades les ha recollit el PSC, que ahir va fer balanç del primer any de mandat del tripartit independentista. El regidor socialista Maxi Fuentes troba mancances en la limitació d’HUT de principis de mandat. “Allò es va fer per intentar reduir els pisos turístics al Barri Vell, que és on hi ha un problema, però ha afectat barris on no n’hi ha cap i on, fins i tot, podria ser positiu que n’hi hagués.” El PSC trobaria justificat que un terç de les llicències denegades tiressin endavant.

“Estan congelades”

Tant Fuentes com la portaveu, Sílvia Paneque, van afirmar ahir que la congelació o la no tramitació municipal els sembla inadequada. Fonts de l’equip de govern de Girona afirmen que el decret llei de la Generalitat, que posteriorment s’hauria de convertir en llei i que està en tramitació, hauria de definir el nou marc legal. Per tant, afirmen que ara no es pot modificar cap normativa i donar altes. “Estan congelades.”

El PSC ha demanat en més d’un ple si hi ha un equip d’inspecció municipal que vetlli pels pisos turístics i les llicències donades. Amb dades del 18 de setembre del 2023, n’hi havia 830 llicències a Girona entre HUT, llars compartides i apartaments.

Al setembre, l’equip de govern va limitar al 4% els HUT respecte del nombre total d’habitatges, però va mantenir el 15% al Barri Vell i al Mercadal (el sector on n’hi ha més). Al regidor socialista li sembla que la normativa aprofundeix poc i deriva de la diferència de criteris. “El problema és que es va fer per acontentar els tres socis, que tenen visions contraposades”, diu Fuentes.

El PSC espera canvis en l’àmbit afectat pel Trueta

Tres dels vuit regidors del PSC a l’Ajuntament de Girona van fer balanç ahir del primer any de mandat i de la gestió del tripartit que formen Guanyem (8 regidors), Junts (6) i ERC (3). Pels socialistes, és un govern “de tres línies diferenciades i de desacord, un govern de suma zero”, segons va dir la portaveu, Sílvia Paneque, que va eludir parlar del seu futur polític en el cas que Salvador Illa sigui investit president de la Generalitat.

Paneque va assenyalar que grans projectes de la ciutat de Girona “estan igual que fa un any”. Va esmentar el nou hospital Josep Trueta i el campus de salut, la remodelació de la plaça de Catalunya, el carrer de la Creu i la central del Molí (carrer Santa Clara).

Del Trueta, el PSC confia que l’equip de govern variï el plantejament del mandat anterior. Considera que els plans de Junts i d’ERC afectaven dos masos (mas Sureda i mas Bellsolà) i ocupaven una part del parc Jordi Vilamitjana, “un pulmó verd” del barri de Can Gibert. “Esperem que no es dugui a terme”, ha explicat. No en saben res, de moment. Anys enrere en el planejament també hi havia previst l’edifici de l’escola Balandrau en aquest àmbit.

En principi, l’equip de govern treballa perquè aquest mes s’aprovi “el planejament inicial”, segons fonts de l’equip de govern, sense entrar en detalls. Dimarts, en l’acte a la Rambla de Guanyem, Salellas va dir que “en els propers dies” hi hauria una modificació urbanística en l’àmbit de l’hospital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia