SERVEIS
Un centenar de places per als temporers a la Fira de Lleida
Els perfils vulnerables s’allotjaran en pisos municipals i es reserven també llits gestionats per la Fundació Jericó
La Paeria de Lleida ha activat aquest dilluns el Dispositiu d’Acollida a Persones Transeünts en Campanya Agrària, que funcionarà fins el 31 d’agost. L’allotjament previst pavelló 3 de Fira de Lleida ofereix 100 places, amb servei de dutxes, esmorzar i sopar, consigna i autobugaderia. El dispositiu es complementa amb 99 places a habitatges moblats cedits per l’EMAU, un dels quals es destinarà a dones treballadores.
El tinent d’alcalde, Carlos Enjuanes, ha visitat el pavelló 3 de Fira de Lleida on, des d’avui, s’activa el Dispositiu d’Acollida per a Persones Transeünts en Campanya Agrària que impulsa l’Ajuntament de Lleida per a persones en trànsit que arriben a la ciutat en campanya de recollida de fruita i que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques, entre els que es troben persones que no tenen regularitzada la seva situació per a poder treballar.
Enjuanes ha explicat que “l’equip tècnic porta dies treballant al pavelló perquè avui el servei pogués estar completament operatiu” i ha donat detalls de “la instal·lació que està preparada per donar cabuda a 100 persones, a més d’oferir els serveis de dutxes, esmorzar i sopar, consigna i autobugaderia”. El responsable municipal ha explicat que “en base al Nou Model d’Inclusió Social pel què aposta la Paeria, s’estan dimensionant els serveis per tal de personalitzar l’atenció a cada persona i cada perfil determinat i fugir, per tant, dels serveis massificats”. L’horari d’obertura del pavelló serà de 18:00 a 08:00 hores. El servei garanteix una rebuda social de qualitat, amb acollida nocturna, acompanyament i vigilància de la salut. Com a criteri general i un cop feta l’entrevista de l’Oficina d’Atenció Única, una persona hi pot passar fins a set nits. Es calcula que unes 900 persones faran ús d’aquestes places fins que s’acabi la temporada.
L’espai disposa de dutxes individuals en mòduls, en horari de 18 a 21.30 h, per a les persones que ho necessitin, tant si pernocten al pavelló com si no. L’esmorzar i el sopar se serveixen de 06.30 a 08 h i de 19 a 22 h, respectivament. A més, hi ha els serveis de consigna i d’autoservei de bugaderia, amb cinc rentadores i cinc assecadores.
L’atenció des de l’Oficina Única d’Atenció es presta a través de la Regidoria d’Acció i Innovació Social de la Paeria i l’entitat de Sant Joan de Déu s’encarrega del dispositiu d’acollida mitjançant contracte amb l’Ajuntament.
Les funcions bàsiques de l’oficina són donar informació dels serveis que ofereix el projecte d’atenció social i l’acreditació necessària per al seu ús. Col·labora en la detecció de situacions de risc i vulnerabilitat entre els treballadors, per dur a terme accions específiques d’intervenció socioeducativa i derivar-los als serveis de l’àrea d’inclusió, en cas que sigui necessari. S’ha de recordar que aquest servei ofereix també assessorament jurídic, mediació intercultural i suport sindical, en col·laboració amb altres professionals i amb els sindicats CCOO, CGT i UGT.
El dispositiu d’atenció social que coordina la Paeria per a la campanya agrària a Lleida està pensat per cobrir les necessitats bàsiques de les persones que arriben en recerca de feina. L’objectiu principal és donar suport a aquestes persones, sobretot quan no troben feina i en els casos en què arriben en situació administrativa irregular i, per tant, no poden ser contractats. A banda de les places a la Fira de Lleida, les persones vulnerables (dones, majors de 60 i menors de 25 anys, i amb problemes de salut) seran allotjades en pisos municipals i es reserven també llits gestionats per la Fundació Jericó. És molt important diferenciar els treballadors temporers d’aquest altre perfil de persones en trànsit i sense llar, que sovint pateixen altres problemàtiques i situacions, i són ateses per l’àrea d’inclusió social de l’Ajuntament.
Per a l’atenció a persones que arriben a Lleida a treballar en la campanya agrària i amb la situació regularitzada, la Paeria, a través de l’EMAU (Empresa Municipal d’Agenda Urbana de Lleida), posa a disposició 99 places en diferents habitatges, amb un cost de 5 euros la nit, amb una fiança de 100 euros retornable. Cada persona signa un contracte temporal de cessió d’habitació. Un d’aquests habitatges està reservat per si arriben dones durant la campanya. El temporers són un flux d’unes 2.000 persones que arriben a Lleida per a treballar en la campanya agrària amb la situació regularitzada.