societat
Un estudi del Clínic relaciona els pics de temperatura amb un increment dels suïcidis
L’exposició a diversos contaminants provoca una major incidència de demència o deteriorament cognitiu
El clima i l’entorn on vivim té una clara influència en la nostra salut mental, i així ho demostra un estudi que acaba de fer públic el Clínic-IDIBAPS que relaciona els pics de temperatura amb un increment dels suïcidis. Concretament, els investigadors calculen que l’escalfament global pot haver fet augmentar un 5% els casos de suïcidis i preveuen que aquest increment sigui del 7% el 2050, informa l’ACN. Tot i deixar clar que la decisió de treure’s la vida és “multifactorial”, els experts han trobat que la relació entre canvi climàtic i suïcidis és “molt robusta”, destaca el cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic i del grup de recerca en trastorns bipolars i depressius de l’IDIBAPS, Eduard Vieta. Els augments de la temperatura, argumenta, “estan generant un malestar emocional que és com una gota més que afegeixes al got, quan la persona ja té el got ple”.
No és l’única relació entre ambient i salut mental que certifica l’ambiciós estudi. També conclou que l’exposició a diversos contaminants provoca una major incidència de demència o deteriorament cognitiu. “La relació entre pol·lució i demència és un dels resultats més robusts” dels anàlisis fets, assenyala Joaquim Raduà, director del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat. Més exemples: l’anàlisi de milers de dades demostra que exposar-se durant el segon trimestre de l’embaràs a partícules contaminants provinents de combustibles fòssils i activitats industrials, que poden contenir substàncies com benzopirens, furans o metalls pesants, pot incrementar la incidència de depressió postpart. També es conclou que l’exposició a alts nivells de diòxid de sofre (provinent de la combustió de petroli i altres combustibles sòlids en la indústria) pot incrementar el risc de recaiguda en pacients amb esquizofrènia.
Els investigadors de l’Hospital Clínic i de l’IDIBAPS han extret i revisat les dades de 284 estudis d’arreu del món relacionades amb el canvi climàtic i la salut mental i han publicat el seu treball a la revista World Psychiatry. Ara esperen que aquest estudi impulsi que altres grups de recerca segueixin les línies d’investigació que apunten.