L’alcaldessa de Cadaqués, Pia Seriñana (Fem), valora com a positiu fins ara aquest mandat, del qual es mostra molt satisfeta, especialment perquè s’han pogut abordar molts temes que s’arrossegaven. En aquest sentit, destaca el treball que s’ha fet per redactar un pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que preveuen portar a aprovació inicial abans de final d’any. També remarca la feina feta per resoldre els problemes de manca de personal tècnic municipal. Segons l’alcaldessa, calia dotar de “musculatura” els serveis tècnics per poder avançar en molts projectes que tenen sobre la taula. Entre els temes que formen el nucli d’aquest seu segon mandat –ara amb majoria absoluta–, fa èmfasi en la nova contracta de recollida d’escombraries i neteja de la via pública, que inclou la recollida d’orgànica i la reforma de la deixalleria municipal. Remarca com un dels objectius de govern impulsar les iniciatives sostenibles i treballar per buscar un equilibri a la població; en aquest sentit, preveu treballar per redreçar les dificultats que tenen els joves per accedir a l’habitatge.
Un segon mandat i amb majoria. Com els va?
La valoració que faig d’aquest mandat fins ara és molt positiva. Ens hem dedicat a consolidar molts temes d’un període que va estar molt afectat per la pandèmia de la covid.
Un treball, doncs, que ve del seu primer mandat?
Sí. Hem continuat endreçant l’economia municipal i, a més, hem dotat l’Ajuntament de musculatura tècnica. Tot això per desencallar projectes que venien del mandat anterior. Un any molt intens, però n’estem molt contents.
De quina situació econòmica estem parlant?
El 2019 ens vàrem trobar que encara quedaven pendents els tancaments del 2017. Va costar posar-ho al dia, però vàrem eixugar tot el deute que tenia l’Ajuntament.
Amb quin resultat?
Fent tot això vàrem aconseguir passar d’un pressupost del 2023 de sis milions d’euros a nou, el 2024. Per a un ajuntament petit com el nostre és una quantitat molt important.
I pel que fa a la musculatura tècnica de què parlava?
Molts expedients estaven encallats per manca de tècnics. A l’Ajuntament de Cadaqués eren tots auxiliars administratius i ens mancaven tècnics, especialment a l’àrea d’Urbanisme. Ara ja tenim dos arquitectes municipals.
Una situació complicada, veig.
No teníem cap tècnic de medi ambient, ni cap enginyer, ara en tenim. A més, vivim de la cultura i del turisme, i tampoc teníem cap tècnic en aquestes àrees. I això ho hem solucionat.
Entenc els problemes de gestió.
Tot això que dic ha costat molt. Hem treballat d’acord amb el secretari per poder buscar tot aquest personal. Ens calia aquesta musculatura tècnica, perquè no hauríem pogut engegar els projectes que tenim sobre la taula, amb molts temes encallats precisament per tot això que comento.
Centrem-nos en els projectes. Em ve al cap la recollida d’escombraries.
És segurament el més important. La recollida d’escombraries i neteja viària era un tema pendent que tenia l’Ajuntament, precisament perquè no s’havia fet res i nosaltres vàrem haver d’abordar-ho.
La renovació era una necessitat, veig.
Era un contracte que tenia ja vint anys, totalment obsolet i, a més, prorrogat. Només hem de pensar com ha canviat el tractament de la recollida en aquestes dues dècades.
Amb tota la problemàtica turística pel mig.
Abans el turisme es concentrava de juny al 15 de setembre. Ara la temporada s’ha allargat i el servei no ho podia assumir; aquesta és la realitat. A més, i important, no es preveia la recollida d’orgànica.
Quan van iniciar els treballs?
Vàrem començar per fer auditories per estudiar quin model necessitàvem. Pensem que ens trobem en un lloc força aïllat i amb una orografia complicada. Vam intentar fer una primera licitació, que no va sortir. Ara hem aconseguit finalment adjudicar-ho, després d’un recurs que va presentar l’anterior concessionari. Ara ho podrem engegar finalment.
I pel que fa a la transició?
Serà complicada, perquè tot s’ha de fer de nou. Demanem molta paciència a la gent. Ens enganxa en plena temporada. Pensem que a principis de l’any vinent estarà totalment operatiu. A més, estem refent la deixalleria municipal i valorem si comencem les obres ara o passat l’estiu.
Com està el nou POUM?
El POUM serà una eina clau per avançar els propers anys. Pensem que el podrem aprovar abans de final d’any. El que tenim fins ara és del 1985, i ha quedat totalment obsolet. Durant molts de mandats s’ha intentat, però no ha estat possible. La participació ciutadana la farem aquest mes.
Una regulació realment antiga.
A la qual s’han sobreposat altres planejaments, com ara el pla director costaner o el mateix Parc Natural del Cap de Creus.
I pel que fa a projectes relacionats amb els Next Generation?
Vàrem aconseguir uns quatre milions d’euros repartits en petits projectes. La gestió d’aquests fons és molt enrevessada, especialment administrativament, perquè tot ha de ser molt transparent.
Quins són aquests projectes?
Majoritàriament, estan relacionats amb la sostenibilitat, un tema que ens preocupa molt. Aquests van des d’aigües regenerades, per reaprofitar l’aigua de la depuradora, fins a canviar el parc mòbil amb vehicles de zero emissions, les renovables o el parc natural.
I pel que fa a l’habitatge?
El poble ha canviat molt. El problema de l’habitatge és general. El POUM ens servirà per equilibrar-ho. Treballarem perquè la gent no marxi per aquest tema. Cal buscar un equilibri amb l’habitatge, com diu, però també amb la cultura i el patrimoni. Ens cal aconseguir un equilibri entre el turisme i la idiosincràsia del poble. Treballem per resoldre el tema de l’habitatge, a partir d’aquest equilibri.