Societat

SOCIETAT

La justícia restaurativa avança també entre els adults

La consellera de justícia, Gemma Ubasart, ha presidit aquest matí unes jornades sobre justícia restaurativa, que incorporen la via de la mediació entre víctimes i victimaris i d’altres propostes de diàleg i consens. Es tracta d’una fórmula complementària a la via judicial ordinària que cada any guanya espais i que durant el 2023, pel que fa als adults, es va tancar amb un total de 2.246 casos i un 64% d’èxit.

La justícia restaurativa és una de les prioritats del departament de Justícia i ho constata el fet que s’ha posat en marxa un pla pilot d’impuls a aquesta via de consens entre parts a Tarragona i les Terres de l’Ebre. S’ha dotat amb 800.000 euros i incrementat l aplantilla de tècnics fins als 17, quan abans hi havia només 4 persones.

La via de la justícia restaurativa fa molts anys que s’aplica en l’àmbit de menors on està molt extesa. Segons les dades del departament, durant el 2023 van finalitzar 1.728 programes de mediació penal en l’àmbit de la justícia juvenil.

En aquests processos hi van prendre part 1.622 joves, dels quals un 75% homes. La majoria de joves arriben a la mediació penal per delictes de lesions en un 32,5% dels casos i delictes contra el patrimoni, en un 29,1%. En un 82,6% dels casos la mediació penal és satisfactòria per a les parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.