SOCIETAT
Quatre municipis del Maresme creen un marc comú per lluitar contra l’addicció dels joves a les pantalles
El pla el signen Calella, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera que fa anys que també treballen en la prevenció de les drogues en aquest col·lectiu
Inclou 54 actuacions a desenvolupar fins al 2027
L’abús de les pantalles entre el jovent està creant noves addiccions a les quals cal trobar solució. Quatre municipis del Maresme: Calella, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera a través del servei intermunicipal La Rula que depèn del Consell Comarcal del Maresme han dissenyat el Pla de prevenció dels usos problemàtics de drogues i pantalles que ha estat presentat avui a Calella. La proposta, que marca 16 objectius emmarcats en 4 eixos estratègics i 54 actuacions a desenvolupar fins al 2027, busca abordar la problemàtica des del contacte directe amb el col·lectiu i centrant els esforços en la prevenció tant a nivell general com específic. “Els quatre eixos sobre els quals pivoten les diferents actuacions es focalitzen en la coordinació, planificació i difusió del pla, la gestió dels riscos , la detecció, intervenció i seguiment i la formació dels agents socials que participen en el pla”, explica la tècnica de Joventut del Consell Comarcal del Maresme, Nati Puvill.
El resultats del pla parteixen d’una diagnosi prèvia que, entre d’altres, s’ha nodrit d’entrevistes als joves de les diferents poblacions. En aquest sentit, la informació obtinguda conclou que l’inici del consum d’alcohol se situa als 13,5 anys i el de marihuana entre els 14 i 15 anys. L’ús de tranquil·litzants i del “vaper” també s’està estenent, especialment en els instituts.
Pel què fa en concret a les pantalles, es van fer entrevistes a 1.435 alumnes dels quatre cursos d’ESO. El 96,7% va afirmar que utilitzava les pantalles per comunica-se amb amics, el 90,6% per comunicar-se amb familiars, el 89,9% per buscar informació i un 67,7% per jugar on line. Tot i que el 72% dels enquestats va dir que no havia jugat mai diners través de les pantalles, aquells que sí que ho havien fet havien començat quan només tenien 10 anys.
La Rula va començar com a servei de prestació d’accions de prevenció contra les drogues, però després d’un temps va quedar clar que calia dotar-se d’un instrument “que plantegés unes línies de treball conjuntes, un criteri comú i uns objectius a complir en funció de les necessitats detectades”. Les problemàtiques detectades, apunta la tècnica de Joventut, mantenen un patró molt semblant en els quatre municipis. “Potser Calella i Malgrat que tenen una trajectòria més representativa en el món de l’oci com a poblacions turístiques tenen unes especificitats més concretes”, considera.
Nati Puvill assegura que la detecció de les problemàtiques per una sobrexposició a les pantalles del jovent ha facilitat que es comencin a fer accions i intervencions en altres col·lectius, com ara la canalla. “A Malgrat s’està treballant en el programa Nen Sa on s’ofereixen sessions a les famílies d’infants petits i nadons per què sàpiguen gestionar les pantalles”diu Puvill que afegeix “no es tracta de prohibir res, sinó de fer-ne un bon ús i de prendre consciència que les pantalles poden afectar la capacitat d’atenció o de concentració”.