Societat

Ernest Maragall assegura que és necessari reforçar l'ús social del català

Llengua

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha assegurat avui que la Generalitat treballarà per reforçar l'ús social del català i ha opinat que l'escola ha jugat el seu paper i ha fet del català la seva llengua vehicular.

El conseller d'Educació ha fet aquestes declaracions a Cornellà, durant la presentació del sistema de programari lliure en català Linkat 2.0, que s'estendrà a totes les escoles catalanes.

Maragall ha reaccionat d'aquesta manera a les conclusions de l'estudi elaborat pel Departament d'Educació i per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat, del qual es desprèn que el català és present de forma generalitzada en la relació entre professors i alumnes en quart de secundària.
L'informe també determina que un terç dels estudiants utilitza només el català, un altre terç només el castellà i la resta el català i el castellà indistintament.

Maragall ha assegurat que l'escola està "fent els deures" en l'enfortiment del català com a llengua pròpia de Catalunya i que és "fora de les aules" on cal treballar per incrementar "l'ús social del català".

El conseller ha dit que l'estudi "confirma que l'escola és el camp propi del català. És on té força, on és l'eina de comunicació general", i ha afegit que "l'estudi també determina que el coneixement de les dues llengües oficials se situa en nivells molt similars i hem de millorar en els dos casos".

Ernest Maragall ha afegit que "les escoles estan fent els seus deures i on hem d'actuar amb decisió és de les aules cap a fora" i ha dit que "hem de plantejar-nos la batalla de l'ús social del català sense dramatismes i sense caure en la trampa de cap tipus de confrontació, però amb certa urgència".

Finalment, el titular d'Educació ha defensat "la creació d'un entramat de voluntats entre les institucions i els agents socials i econòmics que recorri tots els espais: l'oci, la cultura, l'esport, el carrer... perquè el català conquisti espais de normalitat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.