Societat

societat

El sector de la pirotècnia preveu vendre un 5% més de petards aquest Sant Joan

S’arribarà als 23 milions d’euros de facturació

Es consolida la tendència a l’alça per productes de llum en detriment dels de tro

El sector de la pirotècnia preveu vendre un 5% més de petards per aquesta campanya de Sant Joan, fet que suposa arribar fins els 23 milions d’euros de facturació. Els venedors destaquen que un any més es consolida la tendència pels productes de llum, principalment fonts, en detriment dels de tro, tot i que tenen un públic fidel. Les pluges de les darreres setmanes han reduït, a més, el risc d’incendi, fet pel qual no hi haurà limitacions extres pel que fa a zones de llançament com en els darrers anys. Enguany, i com a prova pilot, s’instal·laran dos contenidors per recollir restes de petards i reciclar-ne el contingut a Barcelona ciutat i un a Palau-solità i Plegamans.

Cap de setmana llarg de Sant Joan

La causa d’aquest augment de vendes la trobem en el calendari; aquest any la revetlla de Sant Joan cau en diumenge, i pot afavorir que moltes famílies i grups d’amics celebrin la festivitat diversos cops en els tres dies que dura el cap de setmana llarg. “Això pot comportar un increment de vendes respecte el 2023 en un 5%, depenent sobretot dels últims dies de campanya i del temps que faci, i que puguem arribar als 22 o 23 milions d’euros a tot Catalunya”, segons el president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vilardell. El sector ha confirmat la tendència dels últims anys, amb un increment de vendes de productes de llum. Això ha comportat que hi hagi una ampli ventall de fonts i bateries, com és el cas de la firma Petards 4x4, que cada any incrementa el seu catàleg amb productes que tenen referències locals: “Enguany hem incorporat una font dedicada al Drac Antonot, de la colla de diables de les Forques de Can Deu de Sabadell, o una bateria dedicada a la Ciutat Tèxtil”, explica la propietària de l’empresa, Sandra Córcoles. L’increment de vendes d’aquest tipus de producte ha anat acompanyat de campanyes que des del sector s’han fet any rere any per minimitzar les molèsties que provoquen els petards de tro, amb els animals de companyia, els nadons i la gent gran com a principals afectats. Això pot comportar, destaca Vilardell, que hi hagi la sensació que cada cop es llancen menys petards, cosa que no és així. “Significa que estem fent bé la feina, que hi ha més tirada pel color i la baixa sonoritat”, considera el president del sector. No obstant, reconeix que “a qui li agrada la pirotècnia li agrada el soroll”, motiu pel qual els trons, les piules, les traques o les grans bateries segueixen venent-se. Hi destaquen grans conjunts de bateries que sota el nom de Singapur, Hong Kong o Manhattan ofereixen un llançament de desenes de trets, amb durades que poden arribar a fregar els 3 minuts d’exhibició, però també clàssic com les piules rebatejades amb nom comercial com a Ninja o els ’Carpinteros’. Els productes que també tenen un públic fidel són els adreçats al públic infantil, per la seva baixa intensitat i la varietat que presenten. “Hi ha un porquet que fa caca, un altre que l’encens i fa llum, o un bòlid, són coses inofensives que cada cop es venen més i entren dintre de la pirotècnia d’interior”, assenyala.

Recollida de brossa pirotècnica

Aquest any l’empresa Petards CM posarà en marxa una prova pilot per fomentar la recollida del material pirotècnic que ja s’ha utilitzat, però també aquell que no ha acabat de fer explosió. Es tracta de dos contenidors que s’ubicaran a la ciutat de Barcelona i al costat de punts de venda de la firma, així com un de tercer que preveuen instal·lar a Palau-solità i Plegamans, on hi tenen la seu de l’empresa. “El contenidor té una piscina d’aigua on s’hi poden llançar les restes i s’inactiven, cada dia es recullen i es duen a un magatzem per a la seva destrucció”, explica Vilardell, que destaca que es destria el paper i el plàstic per al seu reciclatge de la pólvora, que s’elimina per complir el protocol que marca el reglament de pirotècnia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.