societat
Més de 540 persones grans maltractades en un any, a la demarcació de Barcelona
La Diputació de Barcelona va confirmar durant l’any passat fins a 544 casos de maltractaments a persones grans a través del grup de treball especialitzat en aquesta tipologia d’abús a la gent gran. Els més grans de 85 anys són els que més pateixen maltractament (24,1%), i el més habitual és el psicològic (71,7%), seguit de l’econòmic (47,4%) i del físic (24,8%).
Aquest recurs es posa a disposició de tots els municipis de la demarcació i els principals detectors dels casos de maltractaments van ser els serveis socials municipals, que representen un 37,5%. En segon lloc, se situa la mateixa persona afectada (15,8%), després, els serveis de salut (15,3%) i, per últim, les famílies (11,9%).
Segons els indicadors del grup de treball, un 94,3% de les persones grans que han patit maltractament tenen ingressos, un 82,7% viuen acompanyades i un 48,2% viuen amb un fill. De les 544 persones grans maltractades, un 33,3% tenen deteriorament cognitiu i, en la majoria de casos, la persona maltractadora són els fills i filles de manera conjunta (64,3%) i, habitualment, un fill (44,1%).
Tres anys de feina
El grup de treball contra els maltractaments a les persones grans es va iniciar el 2011 i actualment està format per un equip de professionals municipals de 279 ens locals de la demarcació (municipis, consells comarcals i un consorci), que, en el dia a dia, detecten i intervenen en possibles casos de maltractament. Quan els ens locals que integren aquest grup detecten un possible cas de maltractament d’una persona gran, activen la guia local per fer-hi front i, en cas de dubte, el consistori es posa en contacte amb la directora de prevenció de maltractament a les persones grans de la Diputació de Barcelona.
A més a més, els ens locals que integren aquest grup també tenen a la seva disposició un servei d’assessoria jurídica per a casos complexos de maltractament. Aquest servei jurídic va atendre 79 casos l’any passat.
454 casos de risc alt
A banda d’aquests instruments, el 2016, la Diputació de Barcelona va posar en marxa el protocol d’actuació davant del risc de maltractament detectat a través del servei local de teleassistència (SLT), amb l’objectiu d’oferir a les persones grans seguiment, amb més trucades i més visites domiciliàries, i amb mesures complementàries, com ara dipositar les claus en custòdia o silenciar el terminal, que permet activar tots els recursos necessaris sense despertar sospites.
A través d’aquest sistema, el 2023, es va trobar indicadors suficients o elevats de risc de maltractament en 454 casos i es van atendre 311 trucades d’emergència per violència o conflicte.
El 82,9% de les persones amb risc de maltractament accepten l’ajuda que ofereix el SLT, que n’informa els serveis socials municipals. Des de l’inici d’aquest protocol d’actuació, s’han detectat a través del SLT 3.225 casos de possible risc de maltractament.