informe sipri
Creix l’amenaça nuclear al món
Un estudi alerta que el risc que s’utilitzi aquest tipus d’armament és el més alt des de la Guerra Freda
Els EUA i Rússia posseeixen gairebé la totalitat de l’arsenal amb un 90% del total
La Xina també ha augmentat les seves capacitats
El nombre d’armes nuclears operatives va augmentar en 2023, mentre les principals potències continuen modernitzant els seus arsenals, segons adverteix aquest dilluns en un informe l’Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm (Sipri). Segons els càlculs d’aquesta institució, de les 12.121 ogives o caps nuclears registrats el gener passat, 9.585 estan en arsenals militars llestes per al seu ús potencial, de les quals 3.904 estan desplegades en míssils i avions, la qual cosa suposa un increment de 60 unitats respecte a gener de 2023, i les altres 2.100 ogives es troben en míssils balístics en estat d’alta operativitat, és a dir, preparades per a la seva mobilització si és necessari.
L’informe del Sipri detalla que el nombre de caps nuclears s’ha reduït pel desmantellament continuat dels arsenals de la Guerra Freda, però, en canvi, l’amenaça és més gran pel pas de cada vegada més ogives a l’estat d’operativitat immediata.
Els Estats Units i Rússia posseeixen gairebé el 90% de totes les armes nuclears. Els seus arsenals es van mantenir estables durant el 2023, tot i que es considera que Rússia ha desplegat 36 ogives més amb forces operatives. Qui més està ampliant, i molt ràpidament, les seves capacitats nuclears és la Xina. En aquest sentit, l’informe del Sipre alerta que primer primera vegada el gegant asiàtic, que pràcticament no dona informació sobre els seus projectes militars, podria tenir ogives nuclears en màxim alerta operativa. Les estimacions del Sipri apunten que l’arsenal nuclear del gegant asiàtic ha augmentat de noranta unitats entre el gener de 2023 i el gener del 2024 en passar de 410 a 500 i que continuarà creixent. Al final de la dècada, alerta l’estudi, la Xina podria atrapar els Estats Units i Rússia en el nombre de míssils balístics intercontinentals al final de la dècada.