SALUT
Un gos com a teràpia a l’hospital de Calella
L’hospital de Calella, centre gestionat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), ha incorporat des del mes d’abril un tècnic molt especial. Es tracta d’un gos que s’ha afegit a la teràpia assistida en la rehabilitació d’infants i adolescents que tenen malalties neuromusculars. Aquest tipus de tractaments són molt llargs i una de les principals dificultats és mantenir la motivació i la implicació dels pacients amb els exercicis. És en aquest context que la presència de l’animal facilita la feina perquè esdevé una eina clau per aconseguir els objectius terapèutics proposats pels professionals. Gràcies al suport econòmic de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), s’ha pogut iniciar aquest projecte, que s’emmarca en una proposta més àmplia, la del pla d’humanització de la corporació.
Segons informen des del centre, la implicació dels infants i joves és molt important per aconseguir les fites terapèutiques que es marquen en cada sessió. Mitjançant la interacció amb el gos i seguint les indicacions dels professionals sanitaris –el metge rehabilitador, el fisioterapeuta i la terapeuta ocupacional–, s’aconsegueix treballar diversos aspectes com ara l’equilibri del tronc, la utilització de les extremitats superiors i els desplaçaments.
En totes les sessions sempre hi ha un tècnic en intervencions assistides amb gos. En aquest cas, col·labora en el projecte l’associació ItCan i la missió de la professional que hi assisteix és el guiatge de l’animal per aconseguir els objectius terapèutics marcats. “L’animal és un element molt important en la teràpia, perquè aporta motivació als infants i facilita la comunicació, l’autonomia, l’estat anímic positiu i, sobretot, el fet de voler repetir l’experiència”, assenyalen fonts de la CSMS.
Actualment, un total de disset infants participen en la teràpia assistida amb l’animal.
Selecció prèvia
Els infants que fan aquest tipus de teràpia són seleccionats prèviament per l’equip de rehabilitació del centre sanitari. Actualment hi ha 60 pacients, compresos entre els 0 i els 18 anys, que fan tractament en dos dels centres de rehabilitació de la corporació (l’hospital de Calella i el Centre de Rehabilitació de la Selva Marítima a Lloret de Mar). Un dels criteris d’inclusió en el programa amb el gos és que els tractaments que porten a terme són de llarga durada i en diversos casos duren mesos.
Les sessions que es fan amb l’animal tenen una durada d’entre 30 i 60 minuts, segons l’infant i l’objectiu terapèutic marcat. Algunes sessions són individuals i en d’altres hi poden participar fins a tres infants.
La incorporació del gos ha permès a l’equip de teràpia diversificar més l’oferta lúdica que es proposa als infants i joves per aconseguir els objectius marcats en cada sessió. Abans d’integrar l’animal en la rehabilitació, també s’utilitzava i es continua utilitzant una videoconsola, disfresses i diversos materials que serveixen per mantenir la motivació i aconseguir que els joves pacients s’impliquin amb més interès en el tractament de rehabilitació. La teràpia amb gossos és un recurs que no és nou en el món hospitalari i que s’utilitza des de fa anys en diversos centres sanitaris de Catalunya.