Navegant contra corrent
Front comú per salvar de l’enderroc el Club Nàutic Bétulo, a la costa badalonina, afectat per la llei de costes espanyola
L’entitat confia el seu destí a l’estratègia jurídica i els partits locals miren d’anar plegats a Madrid a demanar canvis en la llei
La llei diu que les instal·lacions nàutiques no poden superar els 3.000 m². El Bétulo n’ocupa uns 300
El Club Nàutic Bétulo mira d’apuntalar qualsevol opció que li permeti assegurar la permanència al litoral badaloní i salvar de l’enderroc les seves històriques instal·lacions, a la platja dels Pescadors, afectades per l’actual llei de costes, de 28 de juliol del 1988. A final d’aquest mes iniciarà un procediment contenciós administratiu, segons ha confirmat el seu president, Carles Sánchez, després que s’hagi desestimat el recurs d’alçada contra la destrucció de la seva seu. L’entitat sol·licitarà també mesures cautelars per mantenir-se dempeus i confia que l’estratègia judicial obri la via a mantenir alçada la instal·lació, com a mínim, durant set anys. “Creiem que és temps suficient per aconseguir que s’acordin altres tipus de mesures que garanteixin la continuïtat de l’entitat, com per exemple una modificació de la llei de costes”, assenyala Sánchez. Aquesta normativa dicta, entre altres coses, que les edificacions dedicades a activitats nàutiques no poden superar els 300 m². El Club Nàutic Bétulo n’ocupa més de 3.000 i, tal com indica el seu president, “seria inviable reduir la seu fins al 10% de la capacitat actual i mantenir l’activitat, com tampoc no ens podem traslladar lluny de la primera línia de mar perquè moltes de les nostres activitats no tenen sentit sense tenir l’aigua al costat”.
El d’ara és el segon requeriment que rep l’entitat badalonina per procedir a la demolició. El novembre del 2021, la Generalitat va enviar un comunicat al club en el qual ja l’instava a enderrocar la construcció. En aquell moment, el govern català, com a gestor d’una llei que s’aprova a Madrid, ja va denegar la pròrroga de la concessió d’ocupació d’espai públic a la platja dels Pescadors i va declarar l’extinció de venciment de la concessió atorgada l’any 1942. El 27 de juliol del 2021el ple municipal de Badalona va aprovar la declaració de bé cultural d’interès local (BCIL) per l’interès que a Badalona existeix en la promoció i pràctica de l’esport nàutic però, segons Carles Sánchez, “el BCIL no és una eina suficient per frenar l’enderroc; necessitaríem que fos declarat bé cultural d’interès nacional per elevar el nivell de preservació i garantir la seva continuïtat”.
L’acció que sí que va prosperar va ser la que va tenir lloc al ple municipal del mes passat, en què el govern local del Partit Popular va presentar una moció per demanar al Congrés dels Diputats una modificació de la llei de costes. L’oposició en bloc va donar suport a la proposta però no sense abans manifestar els seus dubtes respecte al fet que un canvi en la llei es pugui aprofitar també per afavorir l’especulació d’empreses privades a la platja. La idea, segons han explicat des de l’executiu que lidera Xavier García Albiol i han confirmat diferents forces de l’oposició, és consensuar un text i anar plegats a defensar-lo a Madrid.
El desplaçament podria tenir lloc el dia 26 d’aquest mes, però no està del tot confirmat. Per començar, encara no s’ha aconseguit pactar un text i una estratègia unitària, malgrat la imatge de sintonia per buscar una solució a aquest problema que es va transmetre en el darrer ple. El president del Club Nàutic Bétulo insisteix en la conveniència de mantenir la unitat política per aconseguir el suport de l’Estat.
En relació amb les converses que tots els grups estan mantenint, l’alcalde de Badalona es va referir dilluns a la “mà estesa” que els populars tenen amb la resta de formacions per trobar la fórmula que desencalli l’actual situació en zona de perill del Bétulo. Quant a la llei de costes que s’aspira a modificar, el batlle badaloní va afirmar: “Estaria bé incorporar una esmena que vagi en la direcció que aquelles instal·lacions que tinguin valor per a la ciutat, com per exemple el Bétulo, quedin exonerades de ser enderrocades.” Albiol va donar per fet que s’acabarà creant una delegació badalonina amb tots els grups municipals, en què també hi haurà representants del club nàutic, per explicar els seus plans de salvació al Congrés dels Diputats.
Els municipis catalans amb instal·lacions afectades són: Badalona, Cabrera de Mar, Calella, Canet de Mar, Castelldefels, Cubelles, Pineda de Mar, Sitges, Torredembarra i Vilassar de Mar. El CN Cabrera de Mar va decidir posar fi a mig segle d’existència a finals d’abril del 2021 i enderrocar la instal·lació. La Generalitat ha lamentat en alguna ocasió que l’Estat espanyol “faci excepcions a l’hora d’aplicar la llei de costes amb clubs com ara els andalusos al·legant que són històrics i, en canvi, no tingui aquesta consideració envers els clubs catalans, amb més de trenta anys d’història”. El Club Nàutic Bétulo és una entitat amb 750 socis i a les instal·lacions també hi ha un restaurant obert a la ciutadania. Desplega activitats nàutiques però també d’altres tipus, com ara solidàries.