ENERGIA
Un terç dels veïns de Rupià ja es beneficien de l’energia solar
La comunitat energètica de Rupià ja està a ple rendiment, amb el centenar de plaques d’una instal·lació promoguda pel municipi –amb suport econòmic i administratiu de la Diputació– que ofereix finalment una potència màxima de 48 kWp. El regidor de Transició Energètica, Badreix Tarragó, admet que els ha costat massa temps: “Un mandat i mig gairebé, cinc anys de feina”, per les dificultats burocràtiques per poder donar d’alta els interessats. Però es mostra satisfet perquè al final, a banda dels cinc equipaments municipals connectats, s’hi han adherit dues empreses i 35 llars, que poden representar aproximadament una tercera part del cens del poble.
El poble, amb Amer, la Cellera i Cornellà del Terri, va ser un dels quatre municipis pioners del pla de comunitats energètiques impulsat per la Diputació, amb una dotació inicial de 160.000 euros que s’ha anat ampliant. Però en el cas de Rupià, on la instal·lació es va situar sobre la coberta de la pista poliesportiva –que van haver de reforçar i condicionar–, han assolit un dels percentatges més elevats de cobertura.
Tarragó explica que hi han contribuït les modificacions de la normativa d’autoconsums compartits, que el 2020 estaven limitats a un radi de 500 metres, però finalment s’han ampliat fins als 2 quilòmetres. I no obvia que els forts increments de preu de les factures, els anys 2021 i 2022, van acabar d’empènyer alguns veïns a fer el pas. De mitjana, cada abonat podrà beneficiar-se d’un kWh cada hora en horari diürn, una xifra modesta però que “pot fer tendir les factures a zero a l’estiu, sense comptar els impostos”, si els usuaris racionalitzen l’ús i l’horari no simultani d’electrodomèstics com ara rentadores, rentaplats, forns o aires condicionats.
Futur obert
El regidor detalla que els abonats domèstics pagaran 95 euros anuals –bonificats per a qui acrediti pobresa energètica– com a concepte de manteniment i amortització dels treballs fins al 2029, quan vencerà el contracte inicial. Aleshores podran renovar la concessió i no descarten ampliar-la, ja que encara disposen de capacitat per instal·lar més plaques fotovoltaiques. Mentrestant, però, Tarragó ja avança que el pròxim pas serà l’assaig d’un servei de cotxe elèctric compartit amb un vehicle que els veïns podran fer servir de manera gratuïta durant un any.