societat
La majoria del país vol més poder sobre els tributs
Un 33% dels catalans creu que només la Generalitat ha de decidir sobre els impostos que es paguen a Catalunya, mentre que un 23% més pensa que ha de tenir més poder que l’Estat. Un altre terç, un 34% en concret, creu que la decisió hauria de ser compartida entre totes dues administracions, lluny igualment del que passa ara, mentre que només un 3% creu que hauria de tenir més poder l’Estat que la Generalitat, i un 5%, que l’hauria de concentrar tot Madrid. És una de les conclusions de l’enquesta òmnibus que acaba de fer pública el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), a partir d’una base de 2.467 entrevistes, la majoria telemàtiques. Els votants de Junts i la CUP, amb xifres per sobre del 70%, són els més partidaris de la decisió única a Catalunya, per tot just el 56% de votants d’ERC. La resta queden lluny. Els votants del PSC (51%) i el PP (70%) es decanten sobretot per una competència compartida.
També en l’àmbit econòmic, el 74% dels enquestats creu que cal continuar fomentant el turisme, en genèric, si bé la xifra baixa al 54% quan se’ls pregunta per la seva comarca –i al 36% a Barcelona ciutat, el lloc amb menys suport–, i vora el 50% admet que el turisme limita les activitats i l’espai públic de la gent d’aquí, i que s’està arribant al límit en la capacitat de poder-ne absorbir. El 50% d’enquestats, així –votants sobretot de la CUP i els comuns, i en menor terme d’ERC, Junts i el PSC–, creu que caldria limitar a tot arreu els habitatges d’ús turístic, pel 25% que els limitaria només als municipis turístics, i el 12% que diu que no cal limitar-los. En aquest sentit, un 29% creu que el nombre de pisos turístics actual és excessiu, si bé el 55% el troba adequat. En canvi, un 69% creu que falten pisos socials.
Entre les moltes qüestions d’actualitat per les quals pregunta l’òmnibus, també hi ha l’oficialitat del català a Europa, a què un 26% de catalans es mostren contraris. El 73%, això sí, hi és favorable. El suport és gairebé unànime entre els catalanoparlants habituals (93%), però també és majoritari entre els castellanoparlants (61%) i els parlants d’altres llengües (54%), col·lectiu on hi ha més reticències (41%). Només els votants del PP i Vox, al voltant d’un 70%, hi són contraris, mentre que el 73% de socialistes hi són favorables. La xifra és fins i tot més alta, el 78%, en enquestats que donen suport que Catalunya tingui veu pròpia a les institucions europees, en les qüestions en què té competència, això sí.
Els resultats també criden força l’atenció quan es demana la valoració de la justícia. Només un 22% considera que el nivell d’independència dels tribunals i jutges és bo, per un altre 22% que s’estima més no opinar. En canvi, fins a un 56% creu que és dolent o molt dolent. També hi ha diferències notables entre els votants: els del PP són de molt els qui més hi confien (49%), seguits dels del PSC (33%). En canvi, els de la CUP, Junts i ERC hi són els més refractaris, entre el 85 i el 73%, seguits curiosament pels de Vox, amb un 68%.
Traspàs de Rodalies
L’enquesta també demana per l’impacte en la mobilitat que tindrà el pactat traspàs de Rodalies. Fins a un 53% creu que la gestió millorarà en mans de la Generalitat, pel 23% que pensa que quedarà igual i el 6% que diu que empitjorarà. En aquest sentit, els votants independentistes són els que hi tenen més esperances, amb xifres per sobre del 74%, seguits dels comuns (55%) i el PSC (49%). En tot cas, si es demana valorar de l’1 al 10 la necessitat del traspàs, fins a un 40% li atorga la nota màxima, i la mitjana també queda força alta, en el 7,3. De fet, fins i tot els votants del PP aproven amb un 6 aquesta necessitat, pel 7,2 dels del PSC i xifres vora el 9 dels independentistes.
Una altra qüestió que ha centrat les preocupacions en els últims temps és la sequera, tot i que la situació ha millorat des del març a la part més poblada del país. A l’hora de demanar als enquestats quins sectors prioritzarien en repartir l’aigua, fins a un 70% consideren que el primer ha de ser l’agricultura i la ramaderia, per sobre fins i tot de l’abastiment als domicilis particulars, que només situa en primer lloc el 27%. Els usos per a la indústria i el turisme són en canvi els últims que creuen que cal assegurar. Fins a un 64%, a banda, creu que cal compensar especialment els municipis on s’instal·len plantes d’energies renovables.
La percepció de seguretat al barri o poble de l’enquestat és positiva: el 58% li dona entre un 6 i un 10, i només un 29% la suspèn. A banda, el 32% té la percepció que la ràtio de mestres per alumnes és avui pitjor que fa cinc anys, pel 15% que té la contrària. El 64% prohibiria els símbols religiosos a les aules de les escoles concertades.