societat
De l’aula a l’ONU: estudiants gironins fan una crida internacional a la sostenibilitat
Les Nacions Unides han rebut 60 estudiants de l’Estat espanyol, entre els quals quatre gironins, per recollir les seves preocupacions i propostes en matèria de sostenibilitat social i mediambiental. L’expedició, organitzada per EduCaixa, el programa educatiu de la Fundació “la Caixa”, ha estat acollida a la seu de l’organisme a Nova York per l’Alt Representant de les Nacions Unides per a l’Aliança de Civilitzacions, Miguel Ángel Moratinos; i l’ambaixador representant permanent d’Espanya davant les Nacions Unides, Héctor Gómez. El grup de joves està format per 15 equips d’alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i FPGM, seleccionats entre les més de 2.000 propostes que s’han presentat a The Challenge, el repte d’emprenedoria sostenible d’EduCaixa.
Entre els grups seleccionats hi ha un equip gironí, format per quatre estudiants de l’Institut La Miquela de Bescanó, que han desenvolupat el projecte ODS - Challenge amb la finalitat de transformar els mals hàbits que afecten el planeta, promovent una evolució positiva cap a la sostenibilitat i la igualtat. La iniciativa s’implementarà mitjançant una aplicació i es promourà a les xarxes socials amb l’objectiu que els centres educatius de secundària l’adoptin a mesura que el projecte creixi.
Tots els projectes seleccionats posen el focus en reptes socials com la reducció de les desigualtats, la salut mental, l’acció pel clima, el foment de la pau i la prosperitat, la igualtat de gènere i el consum responsable. Durant la trobada els representants de l’ONU, els estudiants han compartit algunes de les preocupacions de la joventut i han exposat els compromisos que adquireixen per construir un món més just i sostenible.
“Aquestes iniciatives són essencials i absolutament necessàries perquè la joventut no és el futur, ja és el present. Els joves han d’estar involucrats en la participació, en la sensibilització i en la mobilització dels qui han de prendre decisions per al present i per al futur. Hem de facilitar que es formin i es mobilitzin amb principis universals de respecte, d’acceptació mútua, de fraternitat, de justícia i de llibertat, per crear una sola humanitat que visqui en pau i en prosperitat”, ha explicat l’Alt Representant de les Nacions Unides per a l’Aliança de Civilitzacions, Miguel Ángel Moratinos.
Per la seva banda, la directora d’EduCaixa, Maria Espinet, ha remarcat que “permetre que els joves expressin les seves preocupacions davant les Nacions Unides és crucial per al desenvolupament de polítiques que responguin a les seves necessitats reals. La seva implicació directa en els desafiaments globals actuals no sols enriqueix el debat internacional, sinó que també empodera a una generació compromesa amb el canvi positiu”.
Un viatge formatiu
Durant gairebé dues setmanes de viatge als Estats Units, el grup d’estudiants seleccionat per EduCaixa realitzarà visites a algunes de les universitats i centres de coneixement més prestigiosos de la costa est nord-americana, com el MIT, Yale i Columbia. També s’han programat visites culturals, sessions de networking i trobades amb referents professionals.
The Challenge és un programa educatiu d’EduCaixa que, a partir d’un repte, permet a l’alumnat desenvolupar aprenentatges significatius i millorar les seves competències, aproximar-se a contextos professionals reals, conviure i contribuir a la millora social. Al llarg de més d’una dècada, han participat en el programa més de 40.000 alumnes i 1.800 docents de 1.300 centres escolars d’Espanya i Portugal. El seu pas per The Challenge ha demostrat tenir un impacte positiu en l’acompliment i la motivació de l’alumnat i el professorat.