El TSJC tomba el recurs de Cerdanyola i obliga a tramitar la segregació de Bellaterra
Els veïns de Bellaterra són més a prop d’aconseguir la segregació de Cerdanyola del Vallès i passar a formar part de Sant Cugat del Vallès. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat el recurs de l’Ajuntament de Cerdanyola contra la decisió del jutjat del Contenciós Administratiu que l’obligava a tramitar la segregació del barri de Bellaterra. El cas encara es pot elevar al Tribunal Suprem, però els serveis jurídics de la plataforma veïnal que ha impulsat la segregació veuen difícil que pugui prosperar. Ara, doncs, caldrà saber si Cerdanyola opta per esgotar la via judicial o bé inicia els tràmits de la segregació traslladant l’expedient a la Generalitat.
Segons la darrera sentència del TSJC, la plataforma veïnal Comissió Bellaterra és Sant Cugat va complir amb tots els requisits establerts per la normativa per iniciar el procediment de segregació. Això implica ser un dels actors previstos i habilitats per activar la demanda (en aquest cas, una plataforma veïnal) i presentar les signatures de suport de la meitat del cens electoral (van ser més, un 60%). Així doncs la justícia considera ajustada a dret la sentència del Contenciós Administratiu que obliga el consistori a tramitar la segregació. L’escissió, però, no afectaria la Universitat Autònoma de Barcelona, que continuaria formant part de Cerdanyola.
Anys de lluita
Els veïns litiguen des del 2015 perquè el barri de Bellaterra se separi de Cerdanyola i passi a formar part de Sant Cugat. En un principi es va fer un referèndum en què el 94% dels veïns del barri es van mostrar a favor de la segregació, però ni l’Ajuntament ni la Generalitat van aprovar la decisió.
Això va activar que el 2018 la plataforma veïnal Comissió Bellaterra és Sant Cugat, emparant-se en una llei de la Generalitat del 2007, presentés una memòria que demanava la segregació i n’explicava les raons juntament amb l’aval d’un 60% de signatures. Segons recordava el president de la comissió, Miquel Vázquez, en declaracions a l’ACN, l’Ajuntament s’hi va negar adduint que el nombre de signatures no era suficient. La plataforma veïnal va recórrer aquesta decisió davant del jutjat Contenciós Administratiu, que li va donar la raó. Això va provocar el recurs del consistori davant del TSJC que ara ha estat desestimat. Els veïns de Bellaterra, doncs, veuen ara la segregació una mica més a prop