SALUT
Els ens locals debatran com millorar la salut i el benestar des de l’acció municipal
El primer Congrés de Salut i Món Local, que se celebrarà a Barcelona el 30 de setembre i l’1 d’octubre, abordarà la millora de la salut de les persones des dels municipis. Comptarà amb la participació d’alcaldes, regidors, i altres representants i professionals del món local sota el lema Accions locals per a reptes globals.
L’han organitzat de manera conjunta el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona; la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Els actes es faran al Museu de la Ciència, al CosmoCaixa, per debatre sobre com els municipis poden contribuir a la millora de la salut i el benestar de la població. El congrés també té per objectiu començar a treballar conjuntament en un full de ruta de les polítiques locals pel que fa a l’atenció a les persones.
Al voltant del 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb els hàbits de vida, la xarxa social i comunitària de la persona, així com amb les condicions socioeconòmiques, culturals i mediambientals. Per això, tal com explica Josep Mayoral, president del comitè organitzador del congrés, “els ajuntaments i les polítiques de proximitat tenen un paper cabdal a l’hora de promoure la salut i afavorir entorns saludables”. L’esdeveniment, segons expliquen els organitzadors, tractarà sobre els següents eixos: salut en totes les polítiques, integració social i sanitària, salut planetària i món local, envelliment i salut, salut pública i municipis i competències municipals i governança en salut i atenció social.
Comptarà amb ponents d’àmbit nacional i internacional. Entre ells hi ha Manuela Carmena, advocada i exalcaldessa de Madrid; Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social (CES) d’Espanya; David Elvira, economista i exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut); Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut; Maribel Pasarín, directora de l’Observatori de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona; i Nanna Skovgaard, directora general d’Afers Econòmics de la Salut de Dinamarca.
Així, el món local compartirà experiències sobre les polítiques municipals d’arreu del territori i en l’àmbit internacional, i reflexionarà sobre com donar resposta a reptes globals com l’envelliment, la preparació contra futures pandèmies o l’emergència climàtica. “Un municipalisme actiu és clau per millorar la salut i la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes i, alhora, és indispensable per a l’eficiència i la sostenibilitat del sistema de salut”, assegura Mayoral.