Societat

La Generalitat descarta proves lingüístiques a estudiants espanyols per accedir a totes les carreres a Catalunya

El Consell Interuniversitari diu que la mesura es dirigeix especialment a les facultats de Medicina

El Comissionat d'Universitats de la Generalitat ha assegurat que no es planteja cap prova lingüística a estudiants espanyols de fora de Catalunya per accedir a les universitats catalanes. En canvi, sí que es planteja proves de català i castellà per a alumnes estrangers que vulguin estudiar a Catalunya.

Així, el Govern ha demanat a les universitats catalanes que "considerin la possibilitat de fer ús de les seves competències per assegurar un adequat coneixement del català i de castellà per part d'aquests estudiants".

En un comunicat, el Comissionat d'Universitats ha assenyalat que la voluntat d'aquesta iniciativa és "assegurar un coneixement lingüístic adequat" i ha recordat que "tant la llei d'universitats de Catalunya com la llei orgànica d'universitats estableixen que els poders públics i les universitats han de preveure mecanismes que afavoreixin el domini de les llengües de la docència". "A les universitats de Catalunya, les llengües de la docència són el català i el castellà", ha apuntat.

La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Maria Àngels Cabassés, ha destacat que aquesta mesura es dirigiria sobretot a les facultats de Medicina, on "més del 40% dels estudiants no són catalans".

En aquesta línia, ha assegurat la intenció del Comissionat d'executar "una acció per garantir més places de Medicina" per als estudiants de Catalunya, on les universitats ofereixen 900 places per als més de 3.500 estudiants catalans que volen fer aquests estudis.

Finalment, d'aquestes 900 places un 46% són ocupades per alumnes no catalans, sobretot de València i de Portugal. En el cas dels estrangers, poden entrar des d'aquest any a una universitat espanyola, on hi ha districte únic, sense necessitat de fer cap prova de selectivitat, cosa que millora les notes d'aquests estudiants davant dels autòctons.

Contradicció amb l'esperit europeu
La secretària del CIC ha explicat que l'únic problema que podria generar la realització d'aquesta prova, i que per aquesta raó s'està "encara debatent" i que en aquest cas seria "consensuada" amb tots les universitats, és que podria xocar amb l'esperit europeu de lliure mobilitat d'alumnes.

En aquest sentit, el Comissionat ha assenyalat que "la llengua constitueix un element essencial per a l'accés al coneixement, també en el marc de l'educació superior universitària" i el seu paper "no és només instrumental, sinó que intervé de manera decisiva en les competències d'argumentació i comunicació que han d'acreditar tots els titulats universitaris".
Les universitats catalanes ja apliquen programes d'acollida lingüística, però la Generalitat també demana a les universitats catalanes que "incloguin un coneixement adequat d'una tercera llengua que ha de ser preferentment l'anglès" entre les competències que han de tenir els estudiants.

Tot i això, en un comunicat, la Generalitat ha assenyalat que mantenen "el respecte més absolut a l'autonomia universitària" i, per aquesta raó, no entraran "a considerar els aspectes concrets que han de configurar les actuacions de les universitats en aquest àmbit".

En tot cas, és voluntat del Govern "continuar avançant en la internacionalització i la mobilitat com a elements de qualitat del sistema universitari i manifestar una vegada més la seva confiança en les llengües com a ponts entre les persones i com a vies d'accés al coneixement", ha indicat en el comunicat.

La UIC afavorirà l'accés de catalans a Medicina
D'altra banda, el rector de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Josep Argemí, ha descartat d'entrada fer proves d'idioma en la seva universitat perquè "precisament el que enriqueix el sistema universitari és que la gent vingui de fora".

Tot i això, en el cas de la Facultat de Medicina, que començarà el pròxim curs en aquesta universitat privada, ha dit que a la universitat "tindrem en compte les necessitats de Catalunya", on falten metges, i "en una situació d'igualtat de condicions podria tenir prioritat un alumne català".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.