Societat
El govern de Badalona vol desallotjar el B-9 demà al matí
Demà és la data perquè l’Ajuntament es presenti a l’antic institut B-9 per fer fora els seus residents, entre 150 i 200 persones. Aquest desallotjament, segons han explicat, es fa per via administrativa i requereix que es faci voluntàriament. El desallotjament que vol fer el govern municipal està previst a les 9.30 h. Aquest és un dels diversos assentaments que hi ha a Badalona i un dels més grans. Hi ha immigrants i autòctons, persones que tenen en comú una situació de precarietat total. De fet, algunes ja provenen d’altres assentaments, com ara la nau del barri del Gorg on fa uns anys es va produir un incendi que va costar la vida a cinc persones. Els ocupants del B-9, com els dels altres assentaments, s’han de buscar la vida, molts d’ells amb la recollida de ferralla. També reben l’ajut de veïns i entitats. Si el desallotjament es produeix sense cap alternativa d’habitatge el problema es traslladarà a un altre espai lliure, no es resoldrà, afirmen els implicats.
Cursa de fons judicial
Marta Llonch és una de les dues advocades que treballa amb ells. La clau de volta és: on van aquestes persones?, se les deixa al carrer? Tenen diversos fronts oberts, explica. Un és amb la Síndica de Greuges. “Defensem un dels residents, però vaja, és extrapolable a la resta. És un home originari de Gàmbia. Ell ja havia estat vivint a la nau del Gorg i a d’altres emplaçaments.” Fins fa poc el cas del B-9 no s’havia judicialitzat. L’Ajuntament va demanar autorització judicial per desallotjar-lo i la van denegar. “L’Ajuntament ha seguit amb un procés administratiu, notificant als residents que hi havia un procés de recuperació d’aquest immoble.”
Al febrer es va obrir un termini per fer al·legacions. “Totes les nostres al·legacions les van denegar i donaven deu dies per marxar.” En aquest punt les advocades van posar una demanda de tutela de drets fonamentals. “Es va paralitzar la resolució de l’Ajuntament dels deu dies per marxar.” La història continua. “Demanem la protecció dels drets fonamentals de les persones que viuen al B-9, concretament del nostre representat, i que no es faci el desallotjament fins que donin alternatives d’habitatge o s’iniciï algun tipus de procés amb serveis socials per trobar una alternativa.” La demanda per si sola no vol dir que no es faci al final el desallotjament, així que van demanar una mesura cautelar per suspendre’l mentre no es decidia el què. I si el jutge els donava la raó i podien quedar-se però ja els havien fet fora? L’Ajuntament i la fiscalia s’hi van oposar. “Ara hem recorregut contra la denegació de la mesura cautelar: tenim data, si no s’atura és una vulneració del que al·leguem, el dret a l’habitatge, i també es vulnera la tutela judicial efectiva. De què serveix tenir accés a un recurs judicial si els desallotgen i no es pot fer efectiu?”