Societat

societat

Comencen les obres de la nova àrea de joc infantil inclusiva als Jardins de Massana de Sant Andreu

Les obres s’allargaran durant 8 mesos i suposaran una inversió d’1,5 milions d’euros

L’àrea comptarà amb diversos espais de joc accessible, entre els quals hi haurà un sorral i altres de joc lliure

Aquest dilluns han començat les obres del parc inclusiu dels Jardins Massana al barri del Congrés i els Indians, al districte de Sant Andreu de Barcelona. La intervenció dona resposta a un dels projectes guanyadors del programa de Pressupostos Participatius del 2020 que es va presentar amb el nom Construïm el primer parc inclusiu a Barcelona als Jardins de Massana, i que va promoure Ana Mourelo Martín. Mourelo va ser Medalla d’Honor de Barcelona 2023, en reconeixement de la seva lluita per fomentar més espais de joc inclusiu a la ciutat, on tots els nens i nenes puguin jugar i compartir en igualtat. Mourelo ha dit sentir-se molt “contenta i il·lusionada perquè el parc finalment comenci a materialitzar-se”. Mourelo ha afegit que “ha estat un recorregut molt complicat i difícil, perquè he hagut de lluitar molt tots els elements de joc que es posaran, alguns fins i tot, malhauradament, no es podran posar, però amb moltes ganes que surti a la llum el parc inclusiu i agraida pel recolzament que he rebut durant aquest temps”. El projecte dels jardins de Massana, que ha engegat avui l’Ajuntament barceloní, pretén crear una àrea de joc infantil inclusiva, incrementant zones d’estada i de descans i millorant l’accessibilitat i la connectivitat amb l’entorn. Les actuacions suposaran una inversió d’1,5 milions d’euros, i es preveu que estiguin enllestides en 8 mesos. La ciutat té, avui dia, prop de 900 àrees de joc infantil, de les quals un centenar són àrees accessibles.

Els Jardins de Massana se situen a l’interior d’un dels edificis que forma part del grup d’habitatges Can Massana, delimitat pels carrers Cardenal Tedeschini, Felip II, Espiga i Sant Pasqual Bailón. Amb una superfície aproximada de 2.360 metres quadrats, els jardins tenen forma de creu on s’ubiquen dues places laterals i una de central. La part central, que era l’antic camp de futbol del Club Deportivo Viviendas del Congreso, està dividida en dues seccions per un emparrat que travessa els jardins d’est a oest. Avui dia els jardins disposen d’àrees de joc infantil, zones de descans amb vegetació i un porxo central.

La intervenció es realitzarà únicament a la zona central dels jardins, on s’eliminaran les barreres existents per millorar-ne l’accessibilitat i connectivitat. L’àrea quedarà dividida en diversos espais de joc: cinc d’ells amb paviment de cautxú i sauló compactat que comptaran amb jocs accessibles que permetran gronxar-se, lliscar, enfilar-se, balancejar-se, saltar, sentir vertigen, amagar-sem interpretar rols i expressar-se; una zona amb sorral destinada a activitats d’experimentació; i la resta de les àrees esdevindran espais per experimentar, descansar, i de joc lliure. Pel que fa als camins més petits que uneixen aquests espais, es transformaran en grans parterres. També s’incrementaran els espais d’estada i descans, proposant noves zones de bancs i cadires.

L’inici de les obres dels Jardins Massana és el primer pas per a la transformació de la zona. El passat mes de maig la Comissió de Govern va aprovar inicialment el Pla de Millora Urbana per a la regeneració dels habitatges de l’entorn dels Jardins Massana amb l’objectiu de millorar-ne les condicions d’habitabilitat i d’eficiència energètica. D’aquesta manera, el pla permetrà instal·lar-hi balcons en alguns dels més de 370 habitatges que formen aquesta illa. Alhora, es recuperaran i mantindran els elements originals de les façanes, es millorarà el tancament dels safaretjos i les terrasses cobertes interiors i s’aïllarà tèrmicament la façana i la coberta dels edificis. I és que la pandèmia va posar sobre la taula la conveniència d’adequar els habitatges i les ciutats a les necessitats de lleure i professionals, per tenir una major qualitat de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia