SOCIETAT
Quinze consultes més quan s’ampliï el CAP de Can Gibert
El ple de l’Ajuntament de Girona aprova un canvi urbanístic perquè la Generalitat executi l’ampliació
El consistori fa abaixar a Mifas el preu del seu pàrquing en superfície al Trueta perquè ha cobrat més del compte
El centre d’atenció primària (CAP) del barri gironí de Can Gibert guanyarà quinze consultes assistencials quan s’ampliï. Aquests quinze espais surten de la part nova que es construirà –deu consultes– i de la reestructuració de la planta baixa de l’edifici que permetrà guanyar-ne cinc més. El ple d’avui ha aprovat un canvi urbanístic del planejament per facilitar que el Servei Català de la Salut faci l’ampliació.
Fonts de la regió de sanitària de Girona assenyalen que l’ampliació inclourà, entre altres espais, una sala d’educació sanitària, despatxos de direcció i de treball administratiu i vestidors. Això farà que “s’alliberin espais actualment ocupats per a aquestes qüestions a la planta baixa i, per tant, es guanyi més espai assistencial”.
L’aprovació definitiva del canvi, que ha estat unànime, hauria de donar inici a la tramitació de la Generalitat. El CAP de Can Gibert, que dona servei a 32.000 usuaris, va ser construït el 1996 –ha recordat la regidora de Transformació Urbana, Cristina Andreu (Guanyem)– i va ser ampliat a finals del 2007. El CAP de Can Gibert guanyarà una planta i passarà a tenir 1.600 m² a tenir-ne 2.500. “Això serà vital per a Can Gibert i Santa Eugènia”.
De tota manera, durant el procediment, l’Ajuntament ha detectat que el Servei Català de la Salut disposava d’un “dret de superfície sobre la parcel·la” del CAP des que se’n va fer l’escriptura pública el 12 d’abril del 2002.
“Figura legal incorrecta”
Per una proposta inclosa d’urgència al ple d’abril, el consistori ja va instar la Generalitat a corregir aquest “figura legal incorrecta, que no s’ajustava a dret ja que era un bé demanial”. La regidora Andreu ha admès que hi ha hagut un “endarreriment” i que la Generalitat treballa per renunciar al dret. L’Ajuntament ha de revisar la fitxa de la parcel·la de l’inventari municipal ja que figurava que era “de naturalesa patrimonial”. Esmenades les dues irregularitats, l’Ajuntament farà la concessió del bé de domini públic (tot l’àmbit fa 6.008 m²) perquè la Generalitat faci les obres.
El pàrquing de Mifas
Segons s’ha sabut en el ple, l’Ajuntament ha requerit a l’empresa de persones amb discapacitat Mifas que rebaixi el preu de l’aparcament que gestiona a l’hospital Josep Trueta, a tocar de l’edifici de consultes externes (format per mòduls). Mifas té la concessió a través de la societat Mifascet SL. El consistori demana que, entre altres coses, el preu per minut no superi els 0,020 euros i l’hora, els l’1,25 euros. En dues inspeccions fetes, el 2021 i el 2022, els tècnics municipals es van adonar que es cobrava més del compte.
Acord de 2,7 milions
D’altra banda, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb 150 treballadors, incloent-hi 81 que tenen sentència judicial favorable, per posar fi als litigis judicials. Als 81 empleats que tenen reconeguda al jutjat la desigualtat retributiva, cal afegir els 69 empleats i empleades que encara no tenen sentència, però van anar al jutjat.
L’acord transaccional amb els empleats permetria posar fi als litigis i representarà una despesa de 2,7 milions. El regidor de Recursos Humans, Sergi Font (Guanyem), i la vicealcaldessa Gemma Geis (Junts), confien que l’Estat donarà un ajut a través del fons Impuls Econòmic. Font ha dit que hi havia el risc d’haver de pagar fins a deu milions. La regidora Bea Esporrín (PSC) ha qualificat de “negligent” l’acció municipal i ha demanat, sense èxit, si l’equip de govern demanaria responsabilitats.
La pujada de la Torre
El ple també ha decidit que la pujada de la Torre d’Alfons XII, que rebia el nom del qui va ser rei d’Espanya entre els anys 1875 i 1885, es passi a dir la pujada de la Torre de la Ciutat. Alhora el ple batejat espais de la ciutat amb noms de personalitats i entitats: una plaça a l’escultor Torres Monsó (al carrer Santa Eugènia, a tocar de la Marfà), una plaça al Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), al passeig de la Devesa, a tocar el carrer Joaquim Vayreda), uns jardins al pintor Isidre Vicens Cubarsí (a la part oest dels jardins dels Alemanys). A més, un espai del barri de Sant Narcís, a tocar el carrer Narcís Xifra i Masmitjà, serà la plaça dels Til·lers.
El ple ha fixat com a festius el divendres 25 de juliol (Sant Jaume) i el dimecres 29 d’octubre (Sant Narcís) del 2025.
Protesta per les dues línies d’I1 tretes de Taialà
Familiars de l’escola bressol la Baldufa, als barris de Taialà i Germans Sàbat, han protestat en el ple per la decisió de l’Ajuntament d’eliminar dues línies d’I1 (infants d’1 any) –n’hi haurà dues en lloc de quatre. Això deixa gairebé vint famílies sense plaça per als seus infants. Familiars de la Baldufa han protestat durant el ple amb cartells i s’han fet sentir durant la sessió (tant des de dins com de fora). En un manifest, els familiars consideren la decisió “inacceptable i perjudica greument la comunitat educativa de La Baldufa”. L’equip de govern justifica la decisió perquè convé que hi hagi dues línies d’IO el curs que ve i que el curs 2025/2026 hi haurà tres línies d’I1 a la Baldufa. La protesta de les famílies ha obligat que integrants de l’equip de govern haguessin de tancar les finestres.