Societat

societat

Arrenca la campanya ‘A l’aigua, risc zero’ per evitar ofegaments a platges i piscines

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha fet una crida a la prudència i al sentit comú per gaudir de l’aigua amb seguretat

En el que portem d’any set persones han mort ofegades a la platja o a la piscina a Catalunya

En el que portem d’any set persones han mort ofegades a Catalunya, dues en piscines i cinc al mar. Per reduir aquestes xifres el departament d’Interior ha posat en marxa la campanya ‘A l’aigua, risc zero’ per alertar dels riscos i apel·lar a la prudència de la ciutadania. Durant la presentació de la campanya a Sitges, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha recordat alguns consells bàsics per gaudir de l’aigua amb seguretat com ara que els nens i les persones grans es banyin acompanyades, informar-se de l’estat de la mar o no entrar a l’aigua si la persona no es troba bé. “L’objectiu de la campanya és fer-nos pensar i aplicar el sentit comú abans d’entrar a l’aigua”, ha resumit.

Joan Ignasi Elena ha recordat que els ajuntaments catalans “posen molts recursos i energia” per fer que les seves platges i piscines siguin segures habilitant serveis de vigilància i socorrisme o instal·lant banderes per informar de l’estat de les platges, per exemple. És per això, ha afegit, que la ciutadania també ha de “posar de la seva part” per minimitzar els riscos a l’hora de gaudir de l’aigua.

El conseller d’Interior ha assenyalat que l’objectiu de la campanya és conscienciar la ciutadania de la necessitat de “pensar” i “aplicar el sentit comú” abans d’entrar a l’aigua. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que ha acompanyat el conseller Elena durant la presentació, ha destacat la importància que per als municipis de costa té fer campanyes preventives com aquesta per alertar a la ciutadania dels riscos i donar-los consells per gaudir de les platges i altres entorns aqüàtics amb seguretat. “Nosaltres posem totes les eines a l’abast de la ciutadania, però també demanem aquesta resposabilitat per actuar amb prudència”, ha afegit i ha recordat que a Sitges en el que portem d’any s’han fet 35 rescats més que durant el mateix període del 2023, quan es van atendre 2.493 persones.

Balanç de mortalitat

Aquest any (del 15 de juny a avui 10 de juliol) hi ha hagut 5 ofegaments mortals a les platges catalanes i 2 ofegaments mortals a piscines. A 10 de juliol de 2023 aquesta xifra era de 10 ofegaments mortals a les platges i 2 ofegaments mortals a piscines.

Cal recordar que el 2023 la campanya de platges (15 juny -15 setembre) és va tancar amb 25 persones mortes (el mateix nombre que el 2022) per ofegament a les platges catalanes, la majoria de cases de més de 70 anys. A més, va haver-hi 11 ofegaments mortals en piscines d’ús públic i privat (el 2022 n’hi va haver 13) i un gran nombre de ferits greus, la majoria menors d’edat. Les 25 persones que van morir l’estiu passat ho van fer majoritàriament en platges de la Costa Daurada (11); seguit de 7 a la Costa Brava; 6 a Barcelona i 1 a les Terres de l’Ebre. 17 van ser homes i 8 dones.

Del total de víctimes mortals, 8 ho van fer mentre hi havia servei de vigilància i onejava la bandera verda, el mateix nom que amb bandera groga; 2 ho van fer a platges no vigilades; 6 sense servei de vigilància en el moment de l’incident, i un cas d’un ofegat que estava a mar obert en una embarcació. Pel que fa a les piscines, tant d’ús privat com públic, l’any passat van morir 11 persones i 27 van resultar ferides menys greus, greus o crítiques. L’any 2022 el balanç va ser de 13 víctimes mortals. De les persones que van morir, 6 van ser en piscines particulars o comunitats i 5 en piscines d’ús públic. Quant a les edats, 3 tenien més de 80 anys; 4 entre 50 i 80; 1 de 20 anys; i 3 menors d’edat.

Dels 27 ferits menys greus, greus o crítics a piscines, 20 van ser menors d’edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia