Societat

medi ambient

Barcelona continua fent front al risc de les palmeres malaltes

L’alerta decretada l’estiu de l’any passat a la ciutat de Barcelona per la caiguda mortal d’una palmera al barri del Raval continua vigent i els equips tècnics de parcs i jardins continuen treballant en la retirada de la via pública d’exemplars, sempre que es consideri que poden suposar un risc per als vianants. Aquest és el cas d’una palmera que va ser talada aquest divendres al migdia, a la part alta de l’avinguda Diagonal, davant la Facultat d’Econòmiques. Després de l’estudi sobre l’estat de l’exemplar es va arribar a la conclusió que el més oportú era talar l’arbre, acció que es va dur a terme sense més problemes.

L’actuació sobre la palmera de la Diagonal es va dur a terme, però, dins del programa de controls rutinaris que executa el departament de parcs i jardins. Aquests pla és diferent al dispositiu especial que es va activar l’any passat arran de la caiguda de la palmera, i entraria dins de les pràctiques habituals de control de l’arbrat de la ciutat de Barcelona que preveuen que cada exemplar ha de ser revisat una vegada cada dos anys.

La campanya especial de l’any passat, entre agost i mitjan octubre, va suposar la revisió de 1.363 palmeres, de les quals 708 van acabar talades. Després d’aquesta actuació especial, a la ciutat de Barcelona hi van quedar 12.348 palmeres, de les quals 1.678 són de l’espècie datilera. La voluntat de l’Ajuntament és de procedir a la substitució de les datileres per un altre tipus d’arbre.

Tot i la tala de divendres, és evident que la situació de risc ha millorat. Ho demostra el fet que aquest any es faran 3.000 inspeccions menys als arbres, dins del pla de control de risc. El 2023 se’n van fer 124.000 i enguany n’hi haurà 121.000.

En el control dels arbres és essencial l’actualització de la fitxa de cada exemplar, en què es deixa constància del seu estat. Es pot dir que cada arbre compta amb un número de matricula que serveix per identificar-lo i en la seva fitxa s’hi deixa constància de la data en què va ser plantat, els tractaments rebuts, si ha estat víctima de plagues, processos de poda, entre altres circumstàncies.

Precisament, la temporada de poda és un dels moments més rellevants en la pràctica de la cura dels arbres de Barcelona. En la campanya d’aquest any s’haurà actuat en el brancatge d’un total de 42.000 arbres, dels quals 29.784 es troben a la via pública i 12.423 en parcs i jardins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia