Administracions

Marc Sabater Armengou

Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

“El que s’ha de tenir clar és que l’habitatge ha de servir perquè els veïns tinguin opcions per poder-se quedar al municipi”

“Volem que l’Albera tingui la mateixa consideració de parc natural que el cap de Creus o els Aiguamolls de l’Empordà”

Cal recuperar el baixador de tren de Vilanova de la Muga, i s’han de fer accions en aquest sentit

El cap de l’oposició de l’Ajuntament de Peralada, Marc Sabater Armengou (Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista), es mostra satisfet del treball que han fet els dos regidors del grup, especialment amb la seva aposta per un diàleg constructiu amb el govern, de Junts per Peralada (7). Sabater creu que en l’àmbit de la gestió del dia a dia l’Ajuntament funciona bé, si bé són crítics amb tot allò que no comparteixen. En aquest sentit, el seu grup reclama que es faci una aposta més decidida per tot el que fa referència a la recollida de deixalles. Un punt que qüestionen és la modificació del POUM al sector de les Montserrades, on es vol ampliar el nombre d’habitatges. El seu grup, tot i el bany de realitat, no deixa de posar sobre la taula la necessitat de poder crear una entitat municipal descentralitzada per al nucli de Vilanova de la Muga, una vella reivindicació que inclouen sempre en el seu programa electoral.

Com valora aquest any de mandat?
Sempre compares amb els anteriors governs. Com a gestió, hem de dir que funciona correctament. Ja veu que miro de ser sincer. La dedicació de l’alcalde és total i la dels regidors és a mitja jornada. Per tant, això es nota. Estic parlant del dia a dia. Després hi ha temes concrets que pensem que es poden millorar.
I pel que fa a la seva tasca, com a oposició?
També positiva. El nostre grup vol ser constructiu, sense deixar de ser crític. Aportant idees i solucions, però també qüestionant tot allò que pensem que no es fa bé o que no respon al que considerem el nostre ideal.
Una problemàtica important ha esta la sequera. Com ho valora al seu municipi?
El sector més perjudicat ha estat l’agricultura. El municipi compta amb molts pagesos i no han pogut regar. Ha estat un sector molt perjudicat. D’aquí la revolta pagesa. Els aqüífers han anat baixant, i això ens ha afectat, com ara en els serveis i els mateixos equipaments municipals. Les darreres pluges han millorat la situació, però encara continua preocupant.
S’han fet accions?
Sí, des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’estan fent cinc pous nous, entre la Muga i el Llobregat, que serviran per a més municipis. Això ajudarà a baixar la tensió a molts pous i es podrà salvar l’aigua de boca. En aquest sentit, veiem que les accions que s’estan fent són correctes.
Canviem de tema. Parlem de l’accés a l’habitatge. Els preocupa?
Sí, actualment trobar un habitatge al municipi és molt complicat. A més, s’hi afegeix que hi ha molt habitatge d’ús turístic (HUT), i això ho complica; més que res perquè surt més rendible que un lloguer per tot l’any.
Quin tema els preocupa ara mateix?
La recollida de deixalles i el reciclatge. Ara mateix estem al 35% i hem pujat. Però la normativa europea marca que s’ha d’arribar al 50%.
Ara s’està tramitant una modificació puntual del POUM al sector de les Montserrades. Com ho veu?
La modificació es tramita per fer-hi molts més habitatges del que es preveu en el planejament. Per la nostra part, aquesta acció no la veiem positiva. Pensem que caldria fer altres accions, com ara una bona regulació de l’HUT, fomentar el lloguer i aprofitar diversos edificis que, ara mateix, no estan en condicions i que es podrien aprofitar com a habitatge de lloguer social.
L’etern debat entre construcció i creixement.
Aquesta expansió infinita de terrenys per urbanitzar, des del nostre grup no la veiem, i hem expressat la nostra opinió en els plens. El que s’ha de tenir clar és que l’habitatge ha de servir perquè els veïns tinguin opcions per poder-se quedar al municipi o venir-hi a viure, a banda d’altres opcions, com les turístiques i les segones residències.
Vostès defensen que l’Albera sigui parc natural. Per què?
Ens vàrem sumar a la iniciativa que l’Albera passi a ser catalogada com a parc natural, que ara mateix no té. Ara és un PEIN. Volem que tingui la mateixa consideració que el cap de Creus o els Aiguamolls de l’Empordà, per posar dos exemples propers.
Aquí topem amb els parcs eòlics.
Sí, aquest és un rerefons importantíssim. Aquests projectes poden fer malbé uns espais molt propers al municipi i que són molt valuosos. Per això creiem que una molt bona iniciativa és la declaració de parc natural.
I quines accions han fet?
El setembre passat vàrem portar a ple una moció en aquest sentit. Des del govern vàrem tenir un suport total. Per això, i des d’aquest sentit, estem satisfets que se sumessin a la moció i poder anar junts per preservar aquest espai.
Els preocupa la mobilitat?
Cal recuperar el baixador de tren de Vilanova de la Muga, i s’han de fer accions en aquest sentit. Ara s’està plantejant des de Figueres un canvi, i pensem que seria una oportunitat per reivindicar aquest baixador per ajudar a la mobilitat. A més, és complicat travessar Figueres. Soc un ferm defensor del transport públic. En aquest cas, és el peix que es mossega la cua, si no s’aposta clarament pel transport públic, la gent no té la possibilitat per poder fer-lo servir.
Al seu programa hi porten la creació d’una entitat municipal descentralitzada (EMD) per al nucli de Vilanova de la Muga. Una vella reivindicació?
Sí, és una vella reivindicació d’Independents de Vilanova de la Muga, que arrenca l’any 2007. Fa molts anys que ens presentem. Aquesta reivindicació sempre la portem al programa.
Per què?
Volem tenir un marge d’autogovern. La independència, ara mateix, és impossible vista la legislació. El que sí que voldríem és tenir un marge més gran d’autonomia. El govern ha posat un regidor que és de Vilanova, si més no aquest mandat. Pensem que això ja és bon pas.
Creuen que caldria un pas més.
Nosaltres voldríem que fos més democràtic. En les eleccions vàrem guanyar per un gran marge a Vilanova. Per això ens agradaria poder fer com, per exemple, a l’Estartit. Amb tot, i vista la legislació, som conscients de la dificultat de la nostra reivindicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia