Administracions

Miquel Brugat Vilanova

Alcalde de Peralada (Junts per Peralada i Vilanova)

“Hem hagut de frenar molts projectes arran de la sequera”

“Ens hem centrat a buscar subvencions per poder abordar qüestions essencials per ser més eficients en la gestió de l’aigua”

“Un dels reptes és disposar d’una residència per a la gent gran. La gent cada vegada té més problemes per trobar-ne”

Estem molt agraïts a la gent del poble. La veiem al nostre costat i ens fa sentir molt acompanyats

La sequera ha marcat el primer any de mandat a Peralada. L’alcalde, Miquel Brugat Vilanova, explica que han hagut d’aturar molts projectes per concentrar-se en aquesta problemàtica. A banda de l’aprovació d’un pla d’emergència, s’ha posat el focus en la renovació de la xarxa d’abastament d’aigua de boca en dos carrers del municipi i a tot el nucli de Vilanova de la Muga. Brugat, que es mostra satisfet per la col·laboració ciutadana, destaca també les accions que s’han fet en la recuperació de patrimoni, com un tall de muralla de 60 metres. El govern, de Junts (7), està impulsant també una modificació del POUM al sector de les Montserrades per ajustar-lo als temps actuals. Però, per Brugat, un dels grans reptes que ha d’assumir el municipi és aconseguir una residència per a la gent gran. Aviat s’iniciarà un estudi de viabilitat del projecte.

Parli’m d’aquest primer any de govern.
Hem hagut de frenar molts projectes que teníem marcats. Això ha vingut arran de la problemàtica que ha generat l’emergència per la sequera. Quant a la valoració d’aquest any, sí que hi ha un element que m’agradaria destacar.
Com ara quin?
Estem molt agraïts a la gent del poble. És un tema que comentem en l’àmbit del govern. La veiem al nostre costat. Hi ha comunicació. Ens sentim molt acompanyats i això fa que no ens sentim sols.
Estàvem amb la sequera. Calia actuar, doncs.
Sí. En primer lloc, i per informar-ne tots els ciutadans, vàrem fer un ban en quatre idiomes. I, en segon lloc, es van continuar i també iniciar un seguit de projectes clau.
Quines accions han fet?
D’entrada, aprovar un pla d’emergència amb totes les línies a seguir, entre les quals hi havia tancar tots els recs del municipi i les dutxes de les zones esportives.
Un tema que preocupa és el de les fuites d’aigua...
Per descomptat, i en vàrem localitzar algunes. Aquest tema el vàrem abordar tutelats per l’Agència Catalana de l’Aigua. Peralada era el poble que gastava més aigua de Catalunya, en proporció. Hi té molt a veure que no estem catalogats com a municipi turístic.
Què vol dir?
Peralada és una població amb molta vida. Festivals, comerços, restauració, patrimoni i gastronomia. També som un municipi on molta gent no està empadronada però hi viu tot l’any. El volum de consum d’aigua hi és, és cert. Però llavors diuen: “A Peralada cada habitant gasta 500 litres al dia.” No, no és cert. Hi ha tota una realitat que no es té en compte.
Cal ser més eficients?
I tenir eines. Per això una part de la feina, com he dit abans, ha estat centrar-nos a buscar subvencions per poder abordar temes essencials per ser més eficients en la gestió de l’aigua, com renovar les xares.
Aturem-nos en aquests projectes.
N’hi ha un que ja hem adjudicat, que és la implantació de la lectura a distància dels comptadors del municipi. Té un cost de 309.000 euros i l’ACA en finançarà un 88%. Un altre projecte serà canviar el clorador de la piscina gran. Aquest clorador salí representarà una millora. Aquest projecte costa uns 44.000 euros, el 90% dels quals els finança la Generalitat.
Abans comentava actuacions a la xarxa. Parlem-ne.
Aprofitant uns fons Next Generation, estem renovant tota la xarxa d’abastament de Vilanova de la Muga. D’aquí a un mes aquesta actuació ja estarà finalitzada. El projecte costa 298.600 euros, amb una subvenció del 90%. Aquest projecte, però, ve del mandat anterior. Però hem hagut de fer tota la tramitació, que és complexa.
Ja veig que la modernització és un punt determinant.
Sí, i precisament per això, i a través del pla únic d’obres i serveis, ara abordarem la renovació de la xarxa d’abastament de dos carrers de Peralada, Doctor Clos i Nou de Sant Joan, amb 266.800 euros. Això ja s’ha posat a licitació. I lligat amb el canvi climàtic estem treballant en un projecte molt bonic.
Doncs expliqui, expliqui...
Naturalitzar els patis escolars. Són erms, sense ombres. Amb el suport del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Generalitat, ho volem canviar. Això ens permetrà, a l’estiu, abaixar més de deu grans la temperatura als patis!
Més arbrat, doncs!
Exactament! Hi plantarem arbres i incorporarem una aula a l’exterior, on es podran fer classes. I ho lliguem amb el projecte Pati Obert, que ja estem aplicant. Serà un pulmó verd que també aprofitarà la població. El cost és d’uns 189.000 euros.
Una de les apostes que han fet ha estat recuperar patrimoni. Quines han estat les principals accions?
Aquesta és una aposta de govern. El mandat passat vàrem fer la restauració del claustre romànic de Sant Domènec; també vàrem restaurar les pintures romàniques de l’església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga. I, finalment, també hem recuperat un tros de muralla: més de 60 metres i en espai públic.
Un projecte urbanístic que impulsen és la modificació al sector de les Montserrades. En què consisteix?
És una ampliació que implicaria unir la part del poble amb el golf, un espai que el planejament ja preveia. Ara fem una modificació per actualitzar-lo. Implica menys cases grans amb menys terreny i amb un ampli ventall de zones reservades per a habitatge de protecció oficial. Ara tot just se n’està parlant amb Urbanisme.
Quin és el repte que ha d’assumir Peralada?
Un dels reptes és tenir una residència per a la gent gran. La gent cada vegada té més problemes per trobar-ne. Tenim ganes de tirar-ho endavant i disposem de terrenys. Aviat encarregarem un estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.