Societat

SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

La CGT va interposar una denúncia per l’incendi de l’abril, el segon en un any

Inspecció de Treball ha instat els Serveis Comarcals Mediambientals SA (SECOMSA) a tornar a actualitzar el sistema preventiu de la planta de Notarell i ha considerat que les mesures preventives que recull l’informe dels Bombers, elaborat pel cap de la regió d’Emergències de Tarragona, Albert Castellet, són “insuficients”. L’empresa havia incorporat aquestes recomanacions fetes pel cos arran de l’incendi del 14 d’abril de 2023 a la planta de la població del Baix Camp. Tot just un any després, el 22 d’abril de 2024, se’n va produir produït un segon. Llavors, l a CGT va interposar una denúncia per les “deficiències en matèria de prevenció de riscos laborals”. Des del sindicat asseguren que continuaran vetllant pel compliment de les mesures de prevenció.

En la seva resolució, Inspecció de Treball constata que el segon foc es va originar a les piles de fracció vegetals pendents de triturar, la matinada del 22 d’abril d’engany, i que “ràpidament” es va estendre per les piles vegetals del voltant. En la documentació entregada, SECOMSA assegura que desconeix les causes que van provocar l’incendi i “sospita que podria ser provocat”. Per això, diuen, van presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra el 3 de maig de 2024.

Arran del primer foc, que es va decidir deixar cremar lentament, la companyia va adoptar diverses mesures per evitar riscos en la seguretat i salut dels treballadors, com ara el canvi de lloc de l’aparcament dels vehicles, de fitxar els empleats o bé que també, expliquen, els va proporcionar mascaretes. Alhora, destaquen, que va incorporar les recomanacions fetes pel cos de bombers després del primer incendi. De fet, des d’Inspecció de Treball assenyalen que l’empresa va presentar una avaluació dels riscos actualitzats el 21 de maig d’aquest any.

En aquest document s’incorporen les següents recomanacions dels bombers: reduir la mida de les piles de restes de fracció vegetal triturada i augmentar-ne la separació; deixar una distància mínima de 20 metres entre les piles i la nau; comprar una segona trituradora per disminuir l’acumulació de restes de poda; i evitar l’emmagatzematge de fusta a les proximitats de les piles vegetals triturades. “En vista que s’ha produït un nou incendi, les mesures adoptades arran de l’anterior foc i, malgrat que l’empresa va incorporar-les en el sistema preventiu, aquestes són insuficients”, remarquen en la resolució.

Per això, des d’Inspecció de Treball requereixen a SECOMSA que actualitzi novament el sistema preventiu i que adopti les mesures que corresponguin en funció d’allò que s’ha mencionat en l’informe del cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, per tal que “s’actualitzin i s’apliquin de forma efectiva les mesures que es considerin necessàries quant al pla de prevenció, planificació preventiva, avaluació de riscos, informació i formació dels treballadors, vigilància de la salut, equips de protecció”.

En un comunicat, la CGT afirma que continuaran treballant per la prevenció de riscos laborals i “vetllant per la salut, tant dels treballadors de l’empresa com dels habitants de les zones properes a les instal·lacions de SECOMSA per tal que es compleixin les mesures de prevenció i es portin a terme les actuacions necessàries per evitar que es produeixin nous incidents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.