Urbanisme

URBANISME

La millora del parc de la Ciutadella costarà nou milions

Es renovaran 11 de les 14 àrees amb fons municipals i europeus

El parc de la Ciutadella ha iniciat una gran obra de millora, renovació i posada al dia amb un pressupost de 8,9 milions d’euros. Es tracta d’unes actuacions que permetran millorar el drenatge del parc i solucionar els problemes de circulació d’aigua, la renovació de paviments per fer més permeable tota la superfície, millorar les vorades de parterres i escocells, renovar el sistema de reg, les fonts i també es preveu la rehabilitació de les façanes, la fusteria, la il·luminació i el reg de l’edifici de l’Umbracle.

La meitat de la inversió, 4,3 milions d’euros, prové dels fons europeus Next Generation EU i l’altra meitat, 4,5 milions, del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça, que té per objectiu mantenir, renovar i transformar l’espai públic de la ciutat. En total s’actuarà en 11 de les 14 hectàrees de verd del parc. Les actuacions compleixen també amb els criteris del Pla Clima i permeten que la Ciutadella esdevingui un parc més resilient, adaptat als grans reptes del canvi climàtic i, alhora, preservar el patrimoni. La Ciutadella és un dels grans parcs de la ciutat, amb múltiples usos per part dels veïns i les veïnes i amb uns 7 milions d’usuaris i usuàries cada any.

Les obres s’han iniciat aquest mes de juliol i s’allargaran tot el 2025. S’executaran per fases i àmbits d’actuació per minimitzar l’impacte sobre els usuaris i usuàries i no haver de tancar grans espais. Els grans àmbits d’actuació són el Passeig Joquim Renart, que és el tram que discorre paral·lel al passeig de Pujades; els Jardins Josep Fontseré i accessos, just a la part posterior de l’Umbracle, paral·lels al passeig de Picasso; el passeig dels Til·lers, el tram de l’accés per l’avinguda del Marquès de l’Argentera que porta cap a la plaça de Joan Fiveller; i el sector central del parc.

El principal objectiu de l’obra d’actuació és millorar el drenatge de tot el parc perquè en cas de pluja, l’aigua no suposi un problema, no s’acumuli en superfície amb grans bassals i es pugui aprofitar al màxim. En aquest sentit, es permeabilitzarà el terra, es milloraran els pendents i es faran pous de graves que permetran anar infiltrant l’aigua de pluja cap al subsol. A tots els àmbits, a més, s’actuarà en els paviments fent-los drenants i s’adaptaran els gruixos de cada zona a la intensitat d’usuaris i els múltiples usos que té l’espai.

Una altra actuació visible serà la renovació dels límits dels parterres i els escocells del parc. Les vorades, majoritàriament fetes amb pedra de Montjuïc, es repararan, s’estabilitzaran i se substituiran només les peces que estiguin més deteriorades. Aquestes actuacions més estructurals es complementaran amb intervencions en altres àmbits i elements. En primer lloc, es farà una renovació integral del sistema de reg del parc. Aquest canvi permetrà actualitzar la xarxa de reg i té també per objectiu poder regar de forma més eficient i, per tant, fer un estalvi en l’ús de l’aigua. El nou sistema facilitarà ajustar l’aportació d’aigua a les necessitats hídriques de la vegetació i desplegarà el sistema de reg per degoteig a bona part de les espècies arbustives.

Relacionat amb els usos de l’aigua també està previst millorar els dipòsits d’aigua freàtica del parc, una actuació que permetrà consolidar el reg amb aigua freàtica al conjunt del parc, que suposa un estalvi molt important d’aigua potable.

De forma paral·lela també es desenvoluparà un canvi en algunes espècies vegetals, s’amplia la superfície d’arbustos al parc, amb un consum hídric menor al de les gespes. Tot el projecte de plantació es realitza amb respecte el llegat històric vegetal del parc i, a la vegada, amb l’objectiu de mantenir i incrementar tant la biodiversitat de la flora i la fauna alhora que s’adapta per fer-la resilient al canvi climàtic.Les intervencions també renovaran una part del sistema del clavegueram, s’adequaran les reixes de captació d’aigua i es faran diferents intervencions en les fonts de beure i en les ornamentals. S’actuarà de forma específica en la millora de la filtració, depuració i tractament de la qualitat de l’aigua de la Gran Cascada. I en la millora de la recirculació, la impermeabilització, filtració, depuració i tractament de la qualitat de l’aigua del Gran Llac. A més, s’intervindrà per millorar la font del monument a Picasso i s’actualitzaran cinc fonts de beure del parc.

Totes aquestes actuacions es fan d’acord amb el grau de protecció del parc de la Ciutadella, un jardí històric catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i com a Monument Històrico-Artístic des de 1951. El parc de la Ciutadella data de la segona meitat del segle XIX i és un dels principals referents dels espais verds urbans de la ciutat de Barcelona i un dels primers parcs que va ser dissenyat específicament com a parc públic.

En el marc de les obres també es procedirà a fer una millora de l’edifici de l’Umbracle, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i que forma part del programa museístic i científic que va projectar Josep Fontseré i Mestres juntament amb l’Hivernacle i el Centre Martorell d’Exposicions. La intervenció a l’Umbracle compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros i es realitzarà a partir de l’any 2026, quan la major part de la resta d’actuacions del parc ja estiguin finalitzades.

El projecte de remodelació es redactarà a la tardor d’aquest any i estarà orientat a recuperar l’aparença original de l’edifici. Se’n farà una restauració amb intervencions a la coberta, les façanes, l’estructura i els paviments. Mentre es facin les millores es protegiran les espècies vegetals existents i s’inclourà un pla de manteniment detallat per la seva conservació.

Es restauraran les façanes transversals i es retornaran al seu origen de façana d’obra vista. També es renovaran les façanes longitudinals i les cares interiors del recinte amb la recuperació de les textures i els colors originals. També es restaurarà la fusteria de la coberta i les reixes i els elements metàl·lics del recinte. A més, es renovarà la instal·lació elèctrica, la il·luminació i el sistema de reg, que serà més eficient i sostenible. Les obres s’executaran el 2026 i el 2027.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

La Paeria impulsa la construcció de 17 nous habitatges al Centre Històric

lLEIDA
serveis

El nou pavelló de les Glòries incorporarà una coberta verda

bARCELONA
infraestructures

El traspàs de la línia R1 de Rodalies farà els primers passos el gener del 2025

barcelona
TREBALL

Denuncien la sobrecàrrega de feina de les infermeres a la costa tarragonina

L’Ametlla de Mar
SOCIETAT

Barcelona acull del 10 al 18 d’agost la quinzena edició del Circuit Festival

Barcelona
MEDI AMBIENT

Buiden de peixos el pantà d’Ulldecona per evitar una mortalitat massiva

La Pobla de Benifassà
INFRAESTRUCTURES

Acciona pagarà finalment els afectats per les esquerdes del túnel del Coll de Lilla

Montblanc

L’Ajuntament reobre l’espai d’esbarjo per a gossos de la Devesa

girona
societat

165 municipis comptaran amb oficines bancàries mòbils al setembre

girona