Societat

ECONOMIA

La revolució dels petits productors d’ous

El Galliner de la Torrassa és una de les set granges que s’han unit a la primera cooperativa de Catalunya de petits productors d’ous ecològics sota la marca comercial La Dotzena. La seva propietària, Dolors Coral, que és la més veterana, va decidir muntar, fa catorze anys, un petit galliner a pagès, a casa dels pares, per abastir d’ous ecològics tota la família. Sense deixar la feina a l’hospital de Martorell, va començar criant una vintena de gallines i avui en té 2.500 criades en llibertat.

La resta de productors són de les comarques de Barcelona i Girona, on tenen el seu mercat potencial, sobretot a l’entorn de l’àrea metropolitana. L’objectiu de la nova empresa és crear una estructura sòlida per comercialitzar plegats sota la marca La Dotzena i afrontar els reptes d’un mercat cada cop més competitiu i “l’amenaça” dels grans productors que aconsegueixen el mateix segell ecològic amb uns preus més ajustats.

La idea d’unir-se va sorgir després de la pandèmia, quan van compartir els problemes per tirar endavant les granges en vista de la inflació de preus i l’encariment dels costos. “Ens trobem la dificultat de traslladar al consumidor les diferències entre ser petit o gran productor”, explica el gerent de la cooperativa, Oriol Comallonga, propietari de la granja Els Ous de l’Oriol, a Cabrianes, dins el terme de Sallent (Bages). Les gallines criades en llibertat fan les postes cada 26 hores tenint en compte el cicle natural de la llum solar. “Dormen les seves vuit hores i a l’hivern els posem llum per allargar les hores fins al moment d’anar a dormir”, expliquen. Les gallines estan criades sense gàbies i han de garantir que disposen de 4 m² de pati per gallina. Abans, com explica l’Oriol, a més de tenir cura de les gallines havien de fer d’administratius i repartidors, i ara poden “dedicar-se a cuidar-les i que facin ous de més qualitat”.

Les altres granges que formen part de la cooperativa són Ous d’Orpí, a l’Anoia; Ous Eco del Montseny, de Breda, i la Granja Slou de Riudarenes, totes dues a la Selva; Mas Estrach, de Fornells de la Selva, al Gironès, i Les Tafaneres, de Sora, a la comarca d’Osona.

Una petita família

“Molts aterrem a l’avicultura de nou i entre tots mirem d’ajudar-nos per tirar endavant”, explica el gerent del que s’ha convertit en “una petita família”. Entre les set granges no arriben a produir ni la meitat dels ous que es fan a grans empreses del sector. “No volem créixer però sí que petits productors es puguin guanyar la vida i aprofitar la xarxa”, explica Comallonga, que recorda que s’ha posat el límit de 6.000 gallines per poder ser soci de la cooperativa.

Per assessorar-los i tirar endavant el projecte van decidir que els acompanyés l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines i Arran de Terra Cooperativa. “L’objectiu era valorar que hi havia negoci”, i amb aquesta idea van fer xarxa amb una altra cooperativa gironina, La Diligència, que s’encarrega de la distribució de productes ecològics. La col·laboració ha fet possible obrir una seu conjunta en una nau d’Artés, al Bages, on es fa l’envasat dels ous, i La Diligència s’encarrega de fer-ne la distribució. A més de la logística, també disposen d’un punt des d’on fan la distribució per a altres petits productors de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia