Societat

societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

Els problemes informàtics s’han solucionat al migdia, després del col·lapse de passatgers a la Terminal 1 i la reprogramació d’algunes cites mèdiques en alguns centres sanitaris

Una incidència tecnològica a nivell global ha afectat fins aquest divendres l’Aeroport del Prat, el telèfon 061, diversos hospitals i centres sanitaris, entre d’altres empreses i serveis.La majoria de problemes s’han anat solucionat al llarg del matí i, en gran part, han estat resoltes a partir del migdia, sobretot a l’Aeroport del Prat i al sistema sanitari català.

El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del govern, Marc Realp, ha explicat en declaracions a RAC 1 i TV3 que la causa de la incidència és l’actualització de la plataforma de ciberseguretat CrowdStrike, que ha fet un proveïdor mundial nord-americà i que hauria resultat “incompatible” amb els sistemes de Microsoft, provocant les incidències informàtiques a nivell global. L’empresa nord-americana responsable de CrowdStrike ha atribuït la incidència a “un únic defecte” en l’actualització per al sistema operatiu Windows.

Aena ha anunciant a través de les xarxes les afectacions provocades per la “caiguda global del sistema informàtic” que ha afectant els vols dels diversos aeroports, com el de Barcelona i Palma, que han acumulat retards tant en l’arribada com en la sortida i també una quinzena de cancel·lacions. Eren majoritàriament vols operats per Vueling, amb destinacions dispars com Menorca, Sant Sebastià, Jérez de la Frontera, Londres, Niça, Porto o Marsella. Els sistemes informàtics de l’Aerport del Prat s’han recuperat al llarg del migdia, segons ha informat Aena, que ha xifrat en 105 els vols cancel·lats a tot l’Estat.

Les principals afectacions s’han donat a la facturació de l’equipatge, on s’han format llargues cues en plena temporada d’estiu, fet que ha provocat, segons han explicat els passatgers a l’ACN, el “caos” i el “col·lapse”, sobretot a la terminal T1 del Prat. Mentre ha durat la incidència, Aena ha informat que les operacions s’estaven fent de forma manual. Per això algunes companyies, com Ryanair , han aconsellat als seus passatgers que anessin a l’aeroport “com a mínim 3 hores abans” per poder fer el chek-in. Les companyies aeries han acabat omplint i donant als passatgers les targetes d’embarcament de forma manual i fins i tot en alguns casos els passatgers han acabat passant el control de seguretat amb les maletes fins a l’avió, on el personal de l’aerolínia les ha introduït a la bodega.

L’Aeroport del Prat tenia previstes aquest divendres 1.047 operacions, entre aterratges i enlairaments.

Des de la Generalitat s’ha treballat per intentar minimitzar la incidència, sobretot en l’àmbit de la salut i la intranet de la Generalitat per solucionar-la el més aviat possible. De fet, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital ha assegurat que han trobat una solució temporal per restablir els sistemes afectats, que tal com ha pronosticat han tornat a funcionar al cap d’unes hores.

El telèfon 061 ha recuperat la normalitat aquest migdia. Abans, però, el departament de Salut i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha demanat als ciutadans que només utilitzin aquest telèfon per emergències sanitàries i evitessin trucar per resoldre dubtes o fer consultes.

La incidència també ha afectat diversos hospitals i centres com els tractament de radioteràpia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), els centres de Sant Joan de Déu a Esplugues i Sant Boi de Llobregat, el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital de Granollers, el Banc de Sang i Teixits, l’Institut Guttmann i alguns centres d’atenció primària que no són de l’Institut Català de la Salut (ICS). Segons ha explicat Realp, els ordinadors de taula de molts treballadors no funcionaven i això ha provocat problemes, per exemple, en la programació de visites. Amb tot, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que no ha quedat afectat el servei assistencial.

Amb tot, la incidència ha obligat a ajornar els tractaments de radioteràpia a l’Institut Català d’Oncologia i al Consorci Sanitari de Terrassa, tot i que la situació als dos centres s’ha normalitzat a les 12h del migdia. La majoria de tractaments s’han reprogramat per aquest mateix divendres, exceptuant els menys crítics que se’ls ha citat per dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia