Salut

Estat espanyol

Mor a Sevilla una dona infectada pel Virus del Nil

En les últimes setmanes s’han registrat dos contagis més a Andalusia

La malaltia es transmet als humans a través de les picades de mosquits del gènere ‘Culex’

Una dona de 86 anys, veïna de La Puebla del Río, a Sevilla, ha mort pel Virus del Nil Occidental a l’hospital Virgen del Rocío de la capital andalusa, on va ingressar fa una setmana. El fill de la difunta, Antonio Pineda, ha explicat a l’agència Efe que la seva mare ha traspassat cap a les deu de la nit de divendres després de passar els últims dies en estat crític a la planta de malalties infeccioses del centre mèdic.

Pineda ha assegurat que la seva mare gaudia d’un “perfecte estat de salut” fins que va patir la picadura del mosquit que li ha acabat matant. És per això que ha reclamat a la Junta d’Andalusia que “faci la seva feina” i controli les colònies de mosquits, en zones com l’arrossar a prop del qual vivia la seva mare. “És inhumà el que hi ha allà”, ha denunciat. Segons ell, si les autoritats es fessin càrrec del problema, “es resoldria en cinc minuts”. Pineda ha recordat que el seu pare va patir la mateixa infecció fa vuit anys, quan “encara no se’n parlava”. “Segurament el meu pare va ser el primer cas de Virus del Nil; a veure si aconseguim que el de la meva mare sigui l’últim”, ha demanat.

La Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia va confirmar ahir aquest cas de contagi, després que l’anàlisi de les mostres realitzat al laboratori de l’Hospital Universitari Virgen de las Nieves de Granada confirmés que era positiu de VNO. Poc després de l’anunci, Pineda va explicar a Efe que l’estat de la seva mare havia empitjorat en els últims dies i era crític.

A més, la Junta va informar ahir que la Direcció General de Salut Pública havia detectat un altre contagi de VNO en un home de 65 anys de Coria del Río, també a Sevilla, que va morir el passat 12 de juliol. No obstant, i a l’espera dels resultats de l’autòpsia, les autoritats creuen que aquesta infecció no va ser la causa de la mort.

En els últims dies hi ha hagut un tercer cas del mateix virus a Sevilla, el d’una dona de 46 anys, veïna de Los Palacios y Villafranca, que ja ha rebut l’alta després de passar uns dies ingressada a l’hospital.

La infecció pel VNO es transmet als humans i altres mamífers pels mosquits del gènere Culex. Al voltant del 80% de les infeccions són asimptomàtiques, però les persones grans o immunocompromeses tenen un major risc de desenvolupar la malaltia.

Salut assegura que ha notificat aquests casos als respectius ajuntaments per tal d’emprendre una “actuació urgent” sobre la població de mosquits del gènere Culex. Els ajuntaments també han d’intensificar els seus plans municipals al respecte i “incrementar la comunicació a la població sobre les mesures preventives”. La Junta fa una crida a la població perquè mantingui les “mesures preventives” per evitar picades de mosquit a les hores de més activitat de les espècies portadores d’aquesta malaltia, a les hores crepusculars.

En aquest sentit, Salut recomana l’ús de repel·lents d’ús tòpic i roba clara que cobreixi la major part de la pell, i instal·lar mosquiteres i repel·lents ambientals a les cases. A més, recorda que cal evitar les acumulacions d’aigua a jardins o recipients per evitar el desenvolupament de larves de mosquit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona

L’episodi de sequera ha causat la mort de 2.000 arbres

Barcelona