Medi ambient

Medi Ambient

El Besòs, contaminat per tòxics de Polinyà

Un vessament tòxic al riu Besòs provinent de l’incendi de divendres en una indústria química de Polinyà ha provocat la mort d’un nombre indeterminat de peixos, segons van confirmar ahir fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i dels ajuntaments de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet. De moment es calcula que s’han vessat uns 9.000 m³ d’aigua contaminada. Una part de l’aigua procedent de l’incendi va anar a parar a la depuradora de la Llagosta, però contenia alguna substància contaminant que va fer inútil el tractament biològic de la planta i va acabar anant al riu. Això ha provocat escuma i la mort dels peixos. Fonts de l’ACA admetien ahir que el sistema de tractament de la depuradora no va ser prou eficaç, ja que alguna substància no era compatible amb el tractament. Fonts dels Bombers de la Generalitat van explicar que durant les tasques d’extinció de l’incendi es va treballar per minimitzar la sortida d’aigua de l’empresa, però que no tenien prou capacitat per retenir-la tota.

Tant l’Ajuntament de Montcada com el de Santa Coloma es van reunir ahir i van lamentar que els sistemes de retenció hagin estat “insuficients”. Tenen previst coordinar el procés per revertir els efectes del vessament, i es preveu que trigarà dies. A Montcada i Reixac i a Santa Coloma s’ha demanat a la ciutadania que no tingui contacte amb les aigües del riu, que no s’hi acostin ni permetin el contacte de les mascotes. De fet, la contaminació ha arribat fins a la desembocadura del Besòs. L’ACA ha recomanat la restricció del bany entre 100 i 500 metres a la desembocadura del riu durant les pròximes 48-72 hores. En paral·lel, hi ha bandera vermella per qualitat de l’aigua a la platja del Fòrum de Sant Adrià de Besòs.

A la indústria química del polígon industrial de Ca n’Humet, a Polinyà, ahir encara van treballar nou dotacions dels Bombers, ja que el foc estava apagat però no extingit. Finalment, a quarts de set de la tarda es va poder donar per extingit. Havia estat cremant des de divendres a la matinada.

L’incendi, recordem, va provocar una fuita d’amoníac des de la zona de grans recipients de mercaderies a granel de la indústria afectada, l’empresa d’emmagatzematge de productes químics Barnastock. Va acabar afectant cinc naus, que contenien productes químics. Per això divendres es va confinar la població de Polinyà i de Santa Perpètua de Mogoda. El polígon va quedar confinat també fins ahir al vespre. Els bombers van estar treballant tota la nit de divendres a dissabte, per evitar revifades.

Alerta per contaminació

Protecció Civil va informar ahir que quedava desactivada l’alerta del pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat), que es va activar arran de l’incendi de la química. S’ha mantingut mentre ha durat l’extinció i ha quedat substituït pel pla especial d’emergències per contaminació de les aigües marines a Catalunya (Camcat), en fase de prealerta. Protecció Civil s’està coordinant ara amb els municipis afectats pels vessaments tòxics al riu Besòs. Ha destinat tècnics en qualitat ambiental per mesurar la qualitat de l’aire, al costat dels tècnics de l’ACA que s’ocupen de valorar l’estat del riu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia