Societat

memòria històrica

Homenatge a la brigada internacional la Marsellesa

Els voluntaris francesos i belgues van morir a la Batalla de l’Ebre fa 86 anys en un cruent episodi bèl·lic

El govern i una nombrosa delegació de familiars vinguts des de França i Bèlgica van homenatjar ahir els membres de la brigada internacional la Marsellesa, morts a la batalla de l’Ebre fa 86 anys.

Als peus de la torre de la Carrova, a pocs metres d’on va tenir lloc el cruent episodi, el Govern ha dedicat el seu homenatge anual a les víctimes i combatents amb motiu de l’inici de la batalla de l’Ebre. Allí mateix, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, acompanyada de càrrecs institucionals de les Terres de l’Ebre, ha pogut conversar amb Marie, la filla d’Henri Rol Tanguy, el comissari polític de la Marsellesa i posteriorment heroi de la resistència francesa durant la segona guerra mundial. Rol Tanguy, juntament amb el comandament militar de la XIV brigada internacional, va planificar i executar una operació de distracció que buscava atreure l’atenció de les tropes franquistes cap a la zona del delta de l’Ebre per alliberar de pressió les zones riu amunt on estava previst el pas de l’Ebre que iniciaria la contraofensiva republicana. El 25 de juliol, a mitjanit, centenars de brigadistes creuaven l’Ebre per la zona de Font de Quinto, a Camp-redó. Van ser descoberts per les tropes franquistes i van ser durament atacats. Atrapats entre la riba de l’Ebre i el canal de la Dreta, prop de 700 van perdre-hi la vida. També uns 400 soldats franquistes. Rol-Tanguy va resultar ferit però va poder tornar nedant cap a la riba esquerra, però la seva brigada va resultar exterminada. Posteriorment es va convertir en una figura clau de la resistència francesa contra els nazis i va participar en l’alliberament de París.

“El meu pare va tenir una experiència inoblidable”, ha explicat Marie Rol-Tanguy, després de l’acte. Era la primera vegada que visitava la zona. Diu que va conèixer molts dels seus amics brigadistes, de diversos orígens i nacionalitats, i remarca el “fort” vincle que els unia.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha defensat la necessitat de mantenir viu el llegat de la lluita contra el feixisme i la dignitat de les víctimes. Sense voler entrar a valorar explícitament la derogació de lleis de memòria històrica en territoris com el País Valencià, ha recordat que és una “obligació” de “tots els governs” disposar de normes i polítiques públiques que la protegeixin.

L’acte d’homenatge a la batalla de l’Ebre -que segons alguns historiadors va superar els 50.000 morts i es va convertir en l’episodi més cruent de la guerra civil espanyola- ha estat coordinat per la Direcció General de Memòria Democràtica, el Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament d’Amposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia