Ciència

ciència

Els infants de barris més verds tenen millor funció pulmonar

Un ampli estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) amb 35.000 nens i nenes de vuit països europeus, inclós l’estat espanyol, ha trobat un “vincle sòlid” entre l’exposició a espais verds en la primera infància i una millor funció pulmonar. Els investigadors van tenir en compte dades sobre l’exposició a espais verds en dos moments diferents: l’embaràs i la infància (dels 3 als 12 anys). De la seva banda, la funció pulmonar es va mesurar mitjançant proves d’espirometria.

L’anàlisi estadística va mostrar que els nens i nenes que vivien en veïnats més verds tenien una millor funció pulmonar. Encara que l’associació positiva es va observar independentment del nivell socioeconòmic, l’efecte va ser major entre participants d’entorns socioeconòmics més alts. “Una possible explicació podria ser que les famílies amb major nivell educatiu o d’ingressos poden tenir accés a zones verdes de major qualitat, més segures i millor mantingudes”, afirma Amanda Fernandes, primera autora i investigadora d’ISGlobal en el moment de realitzar l’estudi.

“La nostra comprensió de com afecten els espais verds a la funció pulmonar és encara incompleta. Sabem que els espais verds redueixen la contaminació atmosfèrica, que al seu torn afecta a la salut respiratòria. També creiem que els espais verds poden exposar als nens i nenes a una microbiota beneficiosa, que pot contribuir al desenvolupament del sistema immunitari i influir indirectament en la funció pulmonar. Finalment, és probable que els espais verds pròxims a la llar reflecteixin la presència de zones de joc que fomenten l’activitat física a una edat en la qual els pulmons encara s’estan desenvolupant”, argumenta la investigadora.

Els resultats del centre de recerca barceloní, doncs, posen en relleu la importància d’integrar els espais verds en els entorns urbans per a millorar la salut respiratòria també en la infància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.