Societat

societat

L’Audiència de Barcelona alerta de la saturació a les seccions civils

Demana que s’exigeixi la mediació prèvia i a visa que el 2023 s’han ingressat 18.725 assumptes i que si la tendència es manté el temps de resolució es dilatarà

El president de l’Audiència Provincial de Barcelona, Antonio Recio, ha alertat sobre la saturació “inadmissible” que pateixen les seccions civils i ha demanat que s’implementin mecanismes per reduir la xifra d’assumptes que ingressen i que aquest 2023 s’han situat en els 18.725. Ho ha dit en la presentació de la Memòria 2023, en què ha apostat perquè la mediació prèvia esdevingui una exigència legal que s’inclogui en la Llei d’enjudiciament civil. Alhora, ha considerat que caldria revisar el format dels procediments per facilitar-ne la resolució i evitar que es dispari el temps de resposta. A més, ha celebrat que s’hagi desencallat el projecte per construir el nou edifici de l’Audiència de Barcelona que serà una realitat el 2028 o el 2029.

Antonio Recio ha assegurat que les seccions civils es troben “absolutament superades en càrrega de treball” i ha avisat de la necessitat de “prendre mesures”. Ha exposat que cada magistrat està assumint un 97,5% més d’assumptes dels que li correspondrien i ha assegurat que s’està arribant a una situació límit en què aquests professionals no poden donar més de si mateixos. “No podem treballar a més intensitat i resoldre més assumptes perquè si ho féssim baixaria la qualitat i creiem que podria perjudicar a l’administració de justícia i a la resposta que reben els ciutadans”, ha comentat el responsable de l’Audiència de Barcelona. A més, ha afegit que això podria suposar “vulnerar el dret a la tutela legal efectiva que marca la Constitució”.

En xifres, ha recordat que el 2020 van ingressar 12.594 assumptes i que aquesta dada s’ha anat incrementant en els darrers anys. En aquest sentit, ha avisat que aquest 2023 se n’han registrat 18.725. “La tendència es mantindrà perquè l’entrada de causes als jutjats de primera instància és molt elevada”, ha comentat Recio. Així, ha vaticinat que “la possibilitat de respondre cada cop serà més complexa”. Ha comentat que en els anys 2020, 2021 i 2022 les seccions civils disposaven de reforços de magistrats per part del Ministeri de Justícia, però ha dit que aquests recursos no s’han pogut mantenir per qüestions pressupostàries i perquè, per motius “obvis”, s’han centrat en l’àmbit penal.

Mediació prèvia obligatòria

Recio ha detallat que els recursos pendents de resolució a les seccions civils s’han doblat a l’Audiència, passant d’11.149 el 2020 a 23.304 el 2023. Per aquest motiu, ha destacat la importància que els jutjats es dotin de més magistrats i més funcionaris. Alhora, però, ha considerat indispensable que el legislador impulsi mesures per reduir el nombre d’assumptes que arriben als tribunals.

El president de l’Audiència Provincial ha apostat perquè la conciliació prèvia o mediació sigui obligatòria i esdevingui una exigència legal que s’inclogui en la Llei d’enjudiciament civil. Des del seu punt de vista és una eina “efectiva” en molts casos. Així, ha posat com a exemple que prop del 50% d’assumptes penals es resolen a través d’aquest mecanisme. També ha considerat de vital importància que es revisi el format dels procediments. Ha apostat perquè els escrits siguin més curts i concisos.

Més magistrats en l’àmbit penal

Pel que fa a les seccions penals, ha indicat que hi ha “estabilitat” en l’entrada d’assumptes, al voltant de 23.000 cada any. A més, ha indicat que la resolució ha crescut, de forma que s’ha passat de les 18.080 de l’any 2020 a les 23.944 el 2023. Ha recordat que aquest any s’ha incorporat un magistrat per secció, excepte en les seccions 8, 9 i 10, on encara n’hi ha cinc. La previsió, ha apuntat, és que a finals d’any aquestes també disposin de sis jutges. Per altra banda, ha dit que s’han reforçat els jutjats de Vilanova i la Geltrú (Garraf) i terrassa (Vallès Occidental), per agilitar els judicis ràpids. Segons recio, s’ha aconseguit que el temps d’espera en aquests òrgans sigui de quatre mesos.

També s’ha referit als jutjats de primera instància i ha remarcat que el volum d’assumptes que hi arriben és molt elevat, apropant-se als 100.000 cada any. Ha dit que el termini per resoldre procediments de primera instància se situa entre l’any i mig i els dos anys i el que es dona fins obtenir una sentència ferma pot elevar-se fins els tres o quatre anys. “És un retard que no podem acceptar”, ha sentenciat.

Pel que fa als jutjats de primera instància especialitzats en família i en violència contra la dona, també mostren un comportament estable que s’adequa al mòdul que marxa el Consell General del Poder Judicial i el Ministeri. Amb tot, s’ha referit al cas del jutjat de primera instància especialitzat en violència contra la dona de L’Hospitalet de Llobregat, on la xifra d’assumptes que hi arriben dobla el que determina el mòdul. Per això, ha explicat, s’està estudiant unificar aquest òrgan amb els de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, de forma que es crearien dos de nous i la capital catalana en passaria a tenir set.

Per altra banda, s’ha referit als judicis amb jurat que són “complexos i costos”. Ha apuntat que l’any 2023 l’Audiència de Barcelona va acollir 70 judicis amb jurat, 32 per homicidi i 32 per violació de domicili. En aquest darrera tipologia, es van assolir conformitats en el 50% dels casos. Per aquest motiu, ha demanat que aquesta mena de procediments s’excloguin dels judicis amb jurat.

Nova Audiència

El president de l’Audiència provincial de Barcelona també s’ha referit al nou edifici de l’Audiència que es construirà en un solar davant el Palau de Justícia i que estarà en funcionament el 2028 o el 2029. Ha celebrat que quinze anys després s’hagi pogut desencallar aquest projecte, que disposa de 98 milions d’euros de finançament.

“Se seguirà el projecte ja aprovat l’any 2010” ha comentat Recio que ha dit que es podrà oferir una millor atenció a la ciutadania en general i a les víctimes en general perquè l’equipament disposarà de circuits diferenciats. “No hi ha cap mena d’oposició per part de l’Ajuntament de Barcelona i disposem de l’habilitació pressupostaria, per tant només cal posar-se a l’obra”. A banda, ha aprofitat per destacar la feina del departament de Justícia que “per fi” ha aconseguit posar en marxa aquesta construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.