Posen la primera pedra de la potabilitzadora de l’Escala
El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer; l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, i la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Anna Torrentà, han posat aquest dimarts al migdia la primera pedra de la futura estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de l’Escala.
L’equipament, que estarà ubicat en una parcel·la de 5.851 m2 dels terrenys de Mas Martí, a l’est del nucli urbà, garantirà l’abastament i la qualitat de l’aigua al municipi que, en algun moment puntual, ha ofert paràmetres de ferro i manganès. La previsió és que els treballs durin un any i estiguin enllestits l’estiu del 2025.
Actualment, l’Escala s’abasteix mitjançant quatre pous actius i un cinquè en reserva. L’aigua captada s’impulsa a través de canonades fins als dipòsits d’emmagatzematge, on l’aigua es tracta per ser distribuïda. Són quatre dipòsits, dos dels quals es troben a la zona del Pedró i dos més al Puig Sec, a Montgó.
El consum anual al municipi és de 2.304.000 m3/any, amb un consum mitjà de 6.312 m3/dia i, durant l’època estival, d’11.362 m3/dia. Amb la potabilitzadora, la capacitat serà de 14.000 m3/dia, amb la possibilitat d’una potencial ampliació en el futur de fins a 21.000 m3/dia.
El president de la Diputació de Girona i del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, ha destacat que aquesta és «la segona inversió més important del Consorci d’Aigües en abastament en els últims vint anys»: «L’aigua és un bé essencial per la qualitat de vida de les persones i el nostre ADN és donar qualitat d’aigua i servei als ajuntaments, com ara el de l’Escala».
Un cop l’ETAP entri en funcionament, el Consorci d’Aigües assumirà la gestió de l’abastament d’aigua en alta a l’Escala i també adquirirà la titularitat d’ús tant dels pous com dels terrenys.
L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, ha remarcat: «Avui ens trobem davant un projecte important, modern i sostenible. Una estació de tractament que ha de solucionar els problemes del present, però també del futur, ja que ha estat pensada per probables escenaris futurs de major salinització de l’aqüífer. Un projecte situat en un punt estratègic, entre els cinc pous de captació d’aigua municipal per reduir la distància de canalització, i molt a prop de l’estació depuradora per connectar-la i enviar-hi els líquids sobrants del tractament».
Les obres tenen un pressupost de 7.206.897,79 euros, sense IVA. La majoria els finançarà el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona (5.263.297,79 euros) i la part restant (1.943.600 euros) els aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat, a través de la línia d’ajuts per a inversions en actuacions d’abastament en alta.
La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Anna Torrentà, ha destacat: «La nova planta millorarà la qualitat de l’aigua, garantirà tant les demandes actuals com les futures i apostarà per l’eficiència energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques per cobrir part de la demanda de la nova potabilitzadora».
L’acte ha comptat amb l’assistència de nombroses autoritats, entre les quals el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; l’exalcalde de l’Escala i diputat al Parlament de Catalunya, Víctor Puga, i els diputats de la Diputació de Girona Joan Martín i Josep Maria Martínez Chinchilla.