Societat

Societat

Recuperen restes òssies a l’excavació a la fossa del cementiri de Bellaguarda

D’acord amb les troballes i els testimonis orals recollits, corresponen a quinze soldats morts durant els combats a la batalla de les Garrigues

L’excavació a la fossa del cementiri de Bellaguarda recupera les restes òssies de quinze soldats morts durant els combats de la batalla de les Garrigues, el gener de 1939. Es tracta dels darrers treballs arqueològics de la Guerra Civil i el franquisme executats a Catalunya i de la fossa més gran oberta aquest any pel departament de Justícia, Drets i Memòria. “Totes les actuacions arqueològiques que coordinem tenen un doble objectiu: d’una banda, recuperar els cossos per a inhumar-los amb dignitat; de l’altra, avançar en el coneixement científic sobre el període històric de la Guerra Civil”, ha explicat el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses. Gràcies a les troballes arqueològiques i d’acord amb els testimonis orals recollits s’ha pogut confirmar la hipòtesi que les restes corresponen a soldats morts durant els combats a la comarca durant l’avanç de les tropes franquistes al front del Segre, entre desembre de 1938 i gener de 1939, que va culminar amb l’ocupació definitiva de tot Catalunya. En concret, els objectes recollits confirmen la presència a la fossa de membres de l’exèrcit rebel procedents del Marroc, però no es descarta que també s’hi enterressin soldats regulars o inclús republicans. Segons indica Memòria Democràtica, les restes òssies recuperades se sotmetran a estudis arqueològics, antropològics i genètics per identificar-ne la identitat i retornar-les a les famílies adherides al Programa d’identificació genètica de la Generalitat.

L’excavació es va iniciar el 28 de maig i es va enllestir a finals del mes de juny. Un primer sondeig, al costat del mur nord del cementiri, va ser negatiu. El segon, però, va donar resultats i va permetre trobar el punt d’enterrament dels soldats. Es tracta d’inhumacions individuals. En tots els casos s’han trobat materials associats amb indumentària compatible amb uniformes militar. La majoria dels individus localitzats tenien ferides per impacte de projectil al crani o al tòrax el que podria ser compatible amb l’afussellament que ja apuntaven fonts orals. Està previst que fins a finals d’any s’executin més intervencions a Bellaguarda i a la comarca de les Garrigues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia