Societat

societat

Veïns de Vallirana critiquen l’estat de l’aigua de boca i exigeixen a l’Ajuntament millores a la xarxa d’abastiment

El municipi no està connectat de la xarxa ATLL i el govern recalca que ja han començat les obres d’enllaç

Veïns de Vallirana (Baix Llobregat) denuncien que l’aigua de boca fa mesos que arrossega males condicions, amb diversos episodis de restriccions, terbolesa i no potabilitat. Organitzats sota la plataforma Associació d’Afectats de l’Aigua de Vallirana i Olesa de Bonesvalls, el veïnat retreu a l’Ajuntament que dediqui les inversions a la xarxa “de forma correctiva, i no preventiva”, alhora que li recrimina una falta d’informació sobre la qualitat de l’aigua. El govern, al seu torn, recorda que Vallirana és un municipi que s’abasteix de pous locals perquè no està connectat a la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat i recalca que recentment han començat les obres per fer aquest enllaç i millorar l’abastiment.

Els veïns acusen el govern de deixar perdre un 40% de l’aigua dels pous, i asseguren que l’aigua que arriba a les cases d’algunes urbanitzacions acumula sulfats i uns nivells de carbonats que fan que sovint no sigui apta pel consum o que a vegades hi hagi episodis de terbolesa. Des de la plataforma asseguren que en algunes ocasions l’administració ha avalat el consum d’aquesta aigua si bé posteriorment hi ha veïns que han patit indisposicions i hi ha hagut casos de mascotes mortes, alhora que denuncien una falta d’informació per part del govern local.

L’associació agrupa també el veïnat de dues urbanitzacions d’Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), les quals són limítrofs amb Vallirana i hi viuen prop de 2.000 persones. Segons relaten, els pous de tota la xarxa acumulen una falta de manteniment crònic que provoca el col·lapse del sistema, “degut a una mala gestió local”.

Per la seva part, l’Ajuntament ha sortit al pas de les crítiques ressaltant que Vallirana té els recursos hídrics “sota mínims” degut a la sequera dels últims quatre anys, i recordant que el 2016 el municipi va demanar la connexió a la xarxa ATLL. El govern assenyala que les obres d’aquesta connexió tot just s’han iniciat amb caràcter d’emergència aquest 2024 amb previsió que acabin l’estiu vinent, amb una inversió de 7 milions d’euros.

L’Ajuntament sosté que, mentre no s’ha iniciat aquest enllaç, el municipi ha invertit més de dos milions a la xarxa els últims nou anys, mentre preveu destinar-hi quatre milions més fins el 2025. Respecte els episodis d’aigua no apta, asseguren que els veïns sempre han disposat d’alternatives a través de camions cisterna i refermen que ara tota l’aigua ja es pot utilitzar.

Davant les crítiques sobre la desinformació, el consistori es defensa assegurant que ha utilitzat “tots els mitjans disponibles”, com SMS, telegram, xarxes socials, revista i web municipals, així com fulletons informatius casa per casa. El govern local acusa la plataforma veïnal de difondre informacions “falses i sense rigor”.

L’Associació d’Afectats de l’Aigua de Vallirana i Olesa de Bonesvalls té previst manifestar-se aquest dijous a la tarda davant l’Ajuntament amb motiu del ple municipal on es preveu aprovar definitivament la nova tarifa de prestació de l’abastiment d’aigua, que el veïnat considera “abusiva” perquè incrementa els trams de consum i la quota de servei.

El govern ho replica assegurant que es tenen en compte bonificacions socials i recalca que es pretén incentivar un millor ús de l’aigua. Afegeix que la recaptació permetrà afrontar noves inversions i destaca que les tarifes són més baixes que a d’altres municipis de l’entorn de Vallirana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.