Medi ambient

La UdG redueix en un 45% el consum d’aigua per al 2024

Davant la situació de sequera extrema i recurrent que pateix Catalunya, la Universitat de Girona (UdG) va desplegar el 2023 el Pla d’Ambientalització en matèria de gestió de l’aigua, un projecte encaminat a administrar els usos i el consum dels recursos hídrics. El pla preveu aplicar mesures per intensificar l’estalvi i l’aprofitament més eficient en tots els usos derivats de l’activitat universitària: serveis sanitaris, jardineria i manteniment d’espais, neteja, laboratoris i altres serveis.

Arran dels resultats obtinguts i amb l’aplicació de mesures d’estalvi, la UdG preveu necessitar 22.800 m³ d’aigua l’any 2024, una reducció del 45% respecte als 40.300 m³ anuals que consumia anteriorment. Aquest consum estimat per al 2024 seria inferior al mínim de 24.600 m³ enregistrat el 2020, any marcat per la davallada de l’activitat per la pandèmia de la Covid-19, i situaria la UdG en posició de reduir el seu consum a la meitat de cares a l’any vinent. Per a aconseguir aquest repte, la UdG s’ha dotat de capacitat per gestionar de forma proactiva els seus consums, abordant tres qüestions clau: on s’utilitza l’aigua, per a què s’està consumint i si s’està fent de la forma més eficient possible.

La digitalització ha estat un aspecte clau en aquesta transformació, passant de disposar de dades de consum d’aigua trimestrals a dades horàries mitjançant la instal·lació de comptadors IoT. Aquesta informació s’ha complementat per primera vegada amb dades d’intensitat d’ús, estimant els usuaris diaris dels 200.000 m² distribuïts en 20 edificis mitjançant les connexions a la xarxa Wi-Fi.

Les reduccions més elevades de consums han estat les associades amb la implementació de jardineria ecològica als campus de la UdG (5.300 m3 anuals), la revisió de pràctiques docents i de recerca amb l’erradicació de circuits oberts (5.200 m³) i l’optimització de consums energètics i eventual supressió de torres de refrigeració aire-aigua (3.000 m³).

Pel que fa al consum sanitari, que representava el 46% del consum total d’aigua de la UdG, s’ha encetat un programa de detecció i correcció immediata de petites pèrdues mitjançant codis QR. La consolidació d’aquestes mesures, juntament amb l’actualització dels dispositius de descàrrega de sanitaris per sistemes més eficients d’acord amb els estàndards LEED, permetrien assolir la reducció del 50% del consum l’any 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia