Medi ambient

Medi ambient

Troben per primer cop banda marró en un bosc del Berguedà

Es tracta d’una malaltia que afecta diferents espècies de pins

Acció Climàtica fa el seguiment de l’evolució de la patologia

La banda marró és una malaltia provocada per un fong que afecta diferents espècies de pins i que inicialment provoca la caiguda de fulles i amb el pas del temps redueix el creixement dels arbres Per primer cop, Maria Caballol, una investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya ha trobat la banda marró en un bosc català i ho ha fet durant el seguiment d’una altra malaltia, la banda roja. Considera que és “clau” detectar la banda marró perquè permet activar un seguiment de la malaltia i decidir si cal aplicar algun tractament. La detecció del patogen ha estat possible en el marc del projecte ROFU (Healthier forests for a sustainable future), amb un ajut per finançar projectes de recerca per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca. L’existència del fong fa que a les fulles apareguin uns punts de color marró fosc envoltants per un halo groc, que s’acaben estenent per les fulles formant bandes marrons. Segons Caballol no tenen constància de l’origen de l’arribada d’aquest patogen invasor als boscos del Berguedà ni tampoc saben quan temps fa que hi és. Tot i això, destaca que la troballa permet ara fer-ne un seguiment, estudiar el comportament i veure quines condicions afavoreixen el fong per poder mitigar el seu impacte. Ha apuntat, però, que la seva aparició podria estar relacionada amb el canvi climàtic. Amb tot, Caballol ha assegurat a l’ACN que la sequera “no és un efecte que predisposi els arbres a patir la malaltia, és a dir, la malaltia és afavorida per les condicions climàtiques, però no pel fet que l’arbre estigués estressat”, ha esclarit.

Pel responsable de sanitat forestal d’Acció Climàtica, Jorge Heras, quan es tracta de plagues, “és molt important detectar-les el més aviat possible”. En aquesta línia, ha assegurat que “el primer és intentar que no arribin, prospectar i intentar erradicar-les”. En el cas de la banda marró, però, l’expert ha assenyalat que segurament “ens haurem d’acostumar a conviure amb aquest nou patogen”. Heras ha explicat que cada vegada arriben més plagues als boscos catalans, de fet n’estan esperant una que afecta als pins pinyers que actualment és present als boscos de França. Per això, ha dit Heras, “és imprescindible fer prospeccions cada cop més intensives”, de manera sistemàtica i específica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia