Medi ambient

SOCIETAT

Mataró participa en un projecte europeu per fomentar la circularitat del residu tèxtil

Se centra en la prevenció de residus, la recollida selectiva, la logística, la classificació, les tecnologies intel·ligents de classificació i la valorització de productes tèxtils

La ciutat de Mataró participarà en el projecte TEXAD Europe Interreg, que té com a objectiu millorar i impulsar els instruments de la política municipal cap a un model circular i, d’aquesta manera, contribuir a la prevenció, la correcta classificació, recollida i valorització dels residus tèxtils per transformar-los de nou en producte o matèria primera secundària. Tot plegat alineant les polítiques municipals als requisits establerts per la nova normativa de la UE.

Entre un 4 % i un 6 % de la petjada ambiental de la Unió Europea és deu als tèxtils. S’estima que entre 3,3 i 3,7 milions de tones s’acaben gestionant amb la fracció resta, però la realitat podria ser encara pitjor. Per això, a partir de gener de 2025 els municipis europeus tenen la responsabilitat d’establir sistemes de recollida selectiva per als residus tèxtils.

El projecte TEDAX examinarà la prevenció de residus, la recollida selectiva, la logística, la classificació, les tecnologies intel·ligents de classificació i valorització de residus, la conscienciació dels consumidors, etcètera. I també com implicar la resta d’agents clau de la cadena de valor de la gestió tèxtil per garantir un enfocament holístic que millori amb èxit els sistemes europeus de gestió de residus.

A part de Mataró, els diferents socis i col·laboradors del projecte TEXAD són els municipis de Borås (Suècia); Prato (Itàlia); Enschede (Països Baixos); Stara Zagora (Bèlgica); i Santo Tirso (Portugal). També hi participen el MODACC - Clúster de la Moda Catalana i l’Agència de Desenvolupament Regional de Rzeszow (Polònia). Així, TEXAD es basa en l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques entre els socis, per la qual cosa es preveu l’organització de trobades en els diferents països participants.

Entre les principals activitats previstes a Mataró hi ha l’organització de reunions dinamitzades als instituts per conèixer hàbits, actituds i coneixements de la població jove en termes de consums de moda. També es faran caracteritzacions de sortides de residus tèxtils pre i post consum per tal de conèixer quins tipus de residus llença la ciutadania i les empreses del sector. Una altra actuació prevista és la creació d’un grup de treball, que es reunirà i farà seguiment del projecte també amb grups d’interès (ajuntaments de Manresa, Terrassa, Igualada, Sabadell, Agència de Residus de Catalunya, Solidança, Formació i Treball, FAGEM, ASEGEMA, EURECAT, ACCiÓ, TecnoCampus). També es faran visites per als altres socis del projecte, jornades temàtiques el segon semestre del 2025, així com informes de diagnosi, i detecció de bones pràctiques.

Tota aquesta activitat al voltant del projecte TEXAD està lligada al desenvolupament a la ciutat de l’Estratègia Mataró Circular 2030, que es preveu aprovar properament al Ple de l’Ajuntament. TEXAD es va posar en marxa a l’abril i es donarà per tancat al març de 2028, després de 32 mesos de treball conjunt, 12 mesos de seguiment i 3 mesos més de tancament. El pressupost total del projecte és d’1,8 milions d’euros, amb un finançament europeu d’1,4 milions. En el cas de Mataró, les accions a desenvolupar suposen un pressupost de 228.685 euros, finançades al 80 % (182.948 euros) per la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.