Ciència

Ciència

Relacionen la degeneració d’una regió cerebral amb la severitat de l’Alzheimer

Investigadores del Clínic-IDIBAPS han fet la descoberta amb una nova tècnica de ressonància

Un grup d’nvestigadores del Clínic-IDIBAPS ha liderat un estudi que ha permès relacionar la degeneració del locus coeruleus, una petita regió del tronc cerebral, amb la severitat dels símptomes neuropsiquiàtrics a la malaltia d’Alzheimer. Aquesta zona és una de les primeres àrees afectades per la proteïna Tau, fins i tot abans que les àrees cerebrals relacionades amb la memòria, i és la principal productora de noradrenalina, una substància relacionada amb l’aparició de símptomes associats a la malaltia com ara la depressió, l’ansietat i els problemes del son.

Per a l’estudi, les investigadores van analitzar com degenera aquest nucli al llarg de la malaltia, comparant-lo en persones sanes i aquelles que es troben en una fase molt inicial de la malaltia d’Alzheimer. També van investigar la relació entre la degeneració del locus coeruleus i la severitat de símptomes i van comprar el grau de degeneració d’aquest nucli entre pacients amb inici precoç de la malaltia (símptomes abans dels 65 anys) i aquells amb inici tardà, atès que els primers acostumen a presentar una major severitat en els símptomes neuropsiquiàtrics.

Per fer-ho, les investigadores van utilitzar una seqüència de ressonància magnètica especial, sensible a la neuromelanina, que va permetre mesurar tant la integritat com el volum del locus coeruleus. “Tot i que que hi havia evidència de la degeneració del locus coeruleus en estudis postmortem, mesurar aquesta regió en persones vives és complicat a causa de la seva mida tan petita i la tècnica que hem utilitzat s’ha mostrat molt prometedora”, explica Neus Falgàs, especialista del Servei de Neurologia i de la Unitat d’Alzheimer del Clínic i investigadora del grup Malaltia d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de l’IDIBAPS.

Aquesta tècnica de ressonància magnètica només s’utilitza per a investigació, en aquest cas amb l’objectiu d’estudiar les bases biològiques d’alguns dels trastorns neuropsiquiàtrics freqüents a la malaltia d’Alzheimer. En un futur, però, “podria permetre identificar precoçment i tractar de forma més adequada aquests trastorns”, hi afegeix la coordinadora de l’estudi, juntament amb la doctora Raquel Sánchez-Valle, cap del mateix grup de recerca.

L’estudi, publicat a la revista Alzheimer’s & Dementia, va observar que els pacients amb inici precoç de la malaltia van mostrar una afectació més gran del locus coeruleus, el que explica la major gravetat dels símptomes neuropsiquiàtrics en aquest grup en comparació amb aquells d’inici tardà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.