Tractar la migranya de forma precoç en millora el pronòstic
Ho apunten dos estudis amb participació de Vall d’Hebron
Administrar fàrmacs específics per prevenir la migranya de forma primerenca millora la resposta a la teràpia i té més possibilitats d’evitar la progressió de la malaltia. Així ho apunten dos estudis liderats pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) amb participació d’investigadors de disset països. “Si el tractament s’inicia tard és molt més difícil fer marxa enrere en la malaltia, però els tractaments primerencs poden disminuir la cronificació de la migranya”, explica la cap del servei de neurologia i de la unitat de cefalea de l’Hospital Vall d’Hebron, Patricia Pozo-Rosich.
Els últims anys s’han aprovat diferents fàrmacs específics per a la prevenció de la migranya però, davant dels primers símptomes és habitual que es prescriuen medicacions inespecífiques que no han estat dissenyades per tractar aquesta patologia i que, en aquests casos, tenen poca eficàcia. Ara, els dos estudis dels investigadors catalans demostren els beneficis d’administrar els tractaments concrets contra la migranya i fer-ho quan abans millor.
Un dels estudis va analitzar l’evolució de 621 pacients amb migranya episòdica. és a dir amb menys de 15 migranyes al mes. Una part d’ells es tractava amb erenumab, el primer fàrmac dirigit a bloquejar la proteïna CGRP, relacionada amb el dolor propi d’aquesta patologia, mentre que la resta rebia medicacions inespecífiques, com betabloquejants, antiepilèptics o antidepressius. Els investigadors van observar que els pacients que reben la medicació específica tenen fins a 13 vegades més probabilitats de tenir una millora clínica rellevant al cap d’un any.
L’estudi, que simulava la pràctica clínica, va veure que, a més, els pacients tractats amb erenumab van precisar menys canvis de medicació i van tenir menys efectes secundaris.
El segon estudi va intentar determinar perquè hi ha persones que no assoleixen una millora clínica amb els fàrmacs específics. Estudiant prop de 6.000 persones de 35 centres i set països europeus, es va veure que entre els factors clau que afavoreixen la resposta a la teràpia destaca el fet de tenir menys migranyes al mes o menys discapacitat associada a la malaltia.
Altres factors associats a una millor resposta al tractament són no tenir dolor només a un costat del cap o no patir depressió. També es va veure una millor resposta en persones d’edat avançada, però no es van apreciar diferències en funció del gènere.